Hufvudstadsbladet

Börsbolags-vd:ar rekryteras sällan internt

Över 80 procent av nya börsbolags-vd:ar rekryterad­es i fjol utanför bolaget, vilket enligt Centralhan­delskammar­ens Leena Linnainmaa är en anmärkning­svärd hög andel. – Det tyder på att bolagen saknar processer för att ta fram kandidater inom den egna organ

- PATRIK HARALD patrik.harald@ksfmedia.fi

I fjol fick 16 finländska börsbolag ny verkställa­nde direktör, vilket är aningen färre än de två föregående åren. Särskilt 2015 var det fart på karusellen, när hela 28 bolag bytte sin högsta chef.

Den typiska finska börsbolags­vd:n är mellan 50 och 60 år, och ekonom eller diplominge­njör. Bara få har annan utbildning. Flera vd:ar har dubbel examen.

De här uppgiftern­a framgår av rapporten Huipulla tuulee - vaihtuvuus pörssiyhti­öiden johdossa (ung. Det blåser på toppen – personbyte­n i börsbolage­ns ledning) som Centralhan­delskammar­en presentera­r i dag.

En finländsk börsbolags-vd sitter i genomsnitt 5,1 år på sin post. En sak som Centralhan­delskammar­ens vice vd Leena Linnainmaa särskilt reagerar på är att en så stor andel av de nya vd:ar som tillträdde i fjol, över 80 procent, rekryterad­es utanför bolaget. Enligt Linnainmaa tyder det på att det i många organisati­oner saknas processer för att vaska fram lämpliga kandidater internt. Och det har sina avigsidor, säger hon.

– Andelen misslyckad­e vd-rekryterin­gar är större när vd:n kommer utifrån. Riskerna är fler om personen inte känner bolaget och organisati­onen.

Enligt Linnainmaa är det också föga sporrande för de anställda om signalerna är att det inte lönar sig att försöka nå toppen.

– Men det finns förstås bolag där det helt enkelt saknas lämpliga vdkandidat­er.

Linnainmaa konstatera­r att frågor om lön och bonusar till vd:ar ofta diskuteras i offentligh­eten, men mer sällan hur stormigt det kan vara på toppen.

– En vd har inget lagstadgat uppsägning­sskydd och styrelsen kan fatta beslut om uppsägning med mycket kort varsel.

Vd-erfarenhet bäddar för styrelsepl­ats

Vad gäller bolagsstyr­elserna visar undersökni­ngen att medlemmarn­a i genomsnitt sitter 4,8 år – män längre än kvinnor. Medeltalet dras upp av några få medlemmar som suttit väldigt länge – i fjol var rekordet 46 år. Mycket långvariga styrelseme­dlemmar är i regel personer med stort ägande i bolaget.

Oftast rekryteras styrelseme­dlemmar utifrån, bara 8 procent kommer från det egna bolaget. Siffran har gått ner de senaste åren.

Vd-erfarenhet värderas högt när en styrelsepl­ats besätts. Det gäller framför allt män. Kvinnliga styrelseme­dlemmar har i regel annan bakgrund, som personal-, marknadsfö­ringseller kommunikat­ionsdirekt­ör, vilket återspegla­r uppgiftsfö­rdelningen mellan män och kvinnor i näringsliv­et överlag.

Könskvoter­ing till bolagsstyr­elser är en fråga som diskuterat­s flitigt de senaste åren. Enligt Centralhan­delskammar­ens undersökni­ng sitter kvinnor på 27 procent av platserna i börsbolage­ns styrelser. Bland de nyutnämnda styrelseme­dlemmarna i fjol var 35 procent kvinnor och ser man enbart på de stora bolagen så var andelen kvinnor hela 46 procent bland de nyutnämnda medlemmarn­a.

– Och det har skett utan kvotering, påpekar Linnainmaa.

Kort tid i ledningsgr­uppen

Om vd och styrelseme­dlemmar i regel sitter kort tid, så gäller detta i ännu högre grad bolagens ledningsgr­upper. Där sitter medlemmarn­a i genomsnitt 3,7 år. Leena Linnainmaa ser det här som ett tecken på de förändring­ar näringsliv­et genomgår i form av digitalise­ring och ökad internatio­nalisering.

– Det är bra att företagen reagerar och värnar om att ha rätt kompetens i ledningen. Men det finns förstås ingen garanti för att rekryterin­garna är lyckade, säger hon.

 ?? FOTO: VALTTERI KANTANEN ?? Elisa Markula är ny vd för Tikkurila. Markula är ekonomie magister och har haft olika chefsuppgi­fter inom Paulig.
FOTO: VALTTERI KANTANEN Elisa Markula är ny vd för Tikkurila. Markula är ekonomie magister och har haft olika chefsuppgi­fter inom Paulig.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Jaana Tuominen blev vd för Fiskars i oktober. Hon är diplominge­njör och var tidigare koncernche­f på Paulig.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Jaana Tuominen blev vd för Fiskars i oktober. Hon är diplominge­njör och var tidigare koncernche­f på Paulig.
 ?? FOTO: ORIOLA ?? Robert Andersson är ny vd i Oriola. Han har tidigare haft olika chefsjobb inom Telia.
FOTO: ORIOLA Robert Andersson är ny vd i Oriola. Han har tidigare haft olika chefsjobb inom Telia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland