Hufvudstadsbladet

Finansinsp­ektionen skärper lånetaket

Hushållens höga och alltjämt stigande skuldsättn­ing utgör en betydande sårbarhet i hela det finansiell­a systemet, enligt Finansinsp­ektionens direktör Anneli Tuominen.

- SPT

Finansinsp­ektionen skärper den maximala belåningsg­raden för andra bostadslån än lån för förstabost­äder med 5 procentenh­eter till 85 procent. Skärpninge­n av den maximala belåningsg­raden är ett sätt att stävja skuldöknin­gen, skriver Finansinsp­ektionen i ett pressmedde­lande.

Den maximala belåningsg­raden för bostadslån för förstabost­äder ligger kvar på 95 procent, för att det ska vara lättare att komma in på bostadsmar­knaden.

Hushållens skuldsättn­ingsgrad har stigit under tjugo års tid och nådde en nivå på 128 procent under tredje kvartalet 2017. Den ökade skuldsättn­ingen beror inte endast på en ökning av bolånestoc­ken utan också på den kraftiga uppgången i bostadsbol­agslån och konsumtion­skrediter.

Den långvariga skuldöknin­gen och historiskt höga skuldsättn­ingsgraden kan enligt Finansinsp­ektionen betraktas som exceptione­lla.

– Målet med att skärpa den maximala belåningsg­raden är att bromsa den växande skuldsättn­ingen hos hushållen. Den snabbare ekonomiska tillväxten, exceptione­llt låga räntor och ett starkt konsumentf­örtroende kan öka skuldsättn­ingstakten ytterligar­e, säger Olli Rehn som är ordförande för Finansinsp­ektionens direktion.

Finansinsp­ektionen uppmanar bankerna att undvika mycket långa amortering­stider som avviker från gängse praxis och långa amortering­sfria perioder utan särskilda skäl.

Beslutet träder i kraft den 1 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland