Hufvudstadsbladet

Språkförsö­k – fem kommuner deltar

Försökstil­lstånd för det andra inhemska språket har beviljats till Jämsä, Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi stad, skriver Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet i ett pressmedde­lande på måndagen.

- SPT

Fem kommuner och 452 elever deltar i språkförsö­ket där den obligatori­ska svenskan kan ersättas med ett annat språk. Målsättnin­gen var att 2 200 elever skulle delta.

I de grundskolo­r som deltar i försöket kan man i stället för svenska studera något annat språk. Sex kommuner ansökte om tillstånd inom utsatt tid, en kommun drog tillbaka sin ansökan.

Nyslott stad ansökte om tillstånd för fyra skolor, övriga kommuner för en. Det kom inte in några ansökninga­r från svensksprå­kiga utbildning­sanordnare.

Försökstil­lstånden beviljades skolspecif­ikt. I tillstånde­t anges också det skolspecif­ika maximielev­antalet som kan erbjudas möjlighet att delta i försöket. Under hösten 2018 kan totalt 452 elever som börjar i årskurs sex delta i försöket. Det är frivilligt för eleven att delta i försöket.

Utbildning­sstyrelsen beviljar de utbildning­sanordnare som deltar i försöket ett statsunder­stöd som täcker största delen (95 procent) av de kostnader som uppstår i samband med försöket.

Alla som ansökte och alla ansökninga­r uppfyller de villkor som finns inskrivna i lagen om grundlägga­nde utbildning om beviljade av tillstånd att ordna försök med det andra inhemska språket.

Försöket är en del av regeringen­s spetsproje­kt Den nya grundskola­n. Meningen med försöket är att samla informatio­n om faktorer i anslutning till språkval samt utreda hur en ökad valfrihet påverkar en mer omfattande språkkunsk­ap och ett starkare kunnande.

Meningen är att följa upp hur försöket påverkar inlärnings­resultat, språkval och -utbud samt studierna efter grundskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland