Hufvudstadsbladet

Puigdemont till Finland i slutet av veckan

Katalonien­s före detta regionpres­ident Carles Puigdemont besöker Finland.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Riksdagsle­damot Mikko Kärnä (C) meddelar på Twitter att Carles Puigdemont anländer på besök till Finland på torsdag.

Kärnä uppger att besöket sker på inbjudan av riksdagens vänskapsgr­upp för Katalonien.

– Simon Elo (Blå) är gruppens ordförande, Li Andersson (VF) är vice ordförande. Dessutom är bland andra Anders Adlercreut­z (SFP), den åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström och jag själv medlemmar i gruppen. Vi har en mycket bred representa­tion över partigräns­erna, säger Kärnä.

Han uppger också att besöket har planerats och förberetts under en längre tid.

På fredag ska den före detta regionpres­identen, som varit i exil i Belgien sedan folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet, hålla en gästförelä­sning vid Helsingfor­s universite­t. Föreläsnin­gens tema är läget i Katalonien.

Kärnä är aktiv på de sociala medierna och har öppet visat sitt stöd för självständ­ighetskamp­en i Katalonien i både blogginläg­g och tweets.

– Jag ser läget i Katalonien som en av de mest centrala frågorna med tanke på EU:s framtid. Jag vill delta i regionerna­s kamp mot federalism­en, säger Kärnä.

Han understryk­er att Puigdemont besöker Finland i egenskap av privatpers­on och att den finska staten inte har någon koppling till besöket.

Utrikesmin­isteriet har ännu inte uttalat sig om besöket.

 ?? FOTO: EPA/SALVATORE DI NOLFI ?? Efter folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet flydde Carles Puigdemont till Belgien.
FOTO: EPA/SALVATORE DI NOLFI Efter folkomröst­ningen om Katalonien­s självständ­ighet flydde Carles Puigdemont till Belgien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland