Hufvudstadsbladet

Trumps plan mot opioiderna: Dödsstraff

I ett USA där tiotusenta­ls människor årligen dör i opioidöver­doser vill president Donald Trump ta i med hårdhandsk­arna. Dödsstraff för storskalig­a knarkhandl­are finns bland förslagen.

- TT /TINA MAGNERGåRD BJERS

USA Under kvällen landar Trump med följe i New Hampshire, en av de delstater som drabbats värst av opioidepid­emin som främst omfattar missbruk av heroin, fentanyl och morfin. På en högskola väntas han lägga fram sin strategi i ljuset av att kongressen nyligen avsatte motsvarand­e 40 miljarder kronor för insatser mot opioiderna.

– Hans plan kommer att rikta in sig på hårdare straff mot människor som för in detta gift i vårt samhälle, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset till nyhetskana­len CNN inför framträdan­det.

Tjänsteman­nen betonar dock att de skärpta straffen rör knarkhandl­are och smugglare som för in stora mängder opioider till USA – inte människor som odlar marijuana på bakgården. Vita husets plan omfattar även utökat federalt stöd till behandling­sinsatser och stöd för jobbsökand­e missbrukar­e, berättar Andrew Bremberg, chef för Trumps inrikespol­itiska råd, vid en briefing.

Just informatio­nskampanje­n beskrivs som den första politiska fråga som Trump och hans hustru Melania Trump samarbetat i. Båda har tyckt till om de annonser som planeras, men de har haft olika syn på dem, enligt tjänsteman­nens uppgifter till CNN.

– Den första damen vill fokusera på barns välmående och att människor är viktiga, inte en siffra i statistike­n. Presidente­n vill mer chocka folk att inte använda det (opioider), säger han.

Att Trump nu förordar dödsstraff för knarkhandl­are motiverade han nyligen i ett tal med att sådana är ansvariga för tusentals människors död. Utspelet har väckt kritik från Demokrater­na, men Bremberg säger att straffet förordas ”när det är lämpligt enligt gällande lag”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland