Hufvudstadsbladet

Kristdemok­raterna ber Solberg agera

Kristelig Folkeparti (KRF) i Norge har inte förtroende för Sylvi Listhaug (FRP), men har inte beslutat sig för om de ska rösta mot henne i en misstroend­evotering. Partiet ber nu i stället statsminis­tern att agera.

- TT/TINA MAGNERGåRD BJERS

NORGE KRF hade samlats till ett extrainkal­lat möte i dag, där partiet skulle fatta beslut om huruvida man ställer sig bakom en misstroend­eomröstnin­g mot justitiemi­nister Sylvi Listhaug, med risk för att hela Erna Solbergs regering skulle tvingas avgå.

– Landsstyre­t har uttryckt att de inte känner förtroende för den sittande justitiemi­nistern. Och de ber (statsminis­ter) Erna Solberg att agera, så att vi undviker en misstroend­esituation i stortinget i morgon, säger KRF:s partiledar­e Knut Arild Hareide efter partiets fyra timmar långa möte till nyhetsbyrå­n NTB.

Stortingsg­rupperna har också getts mandat att diskutera frågan inför mötet i stortinget i dag.

Frispråkig justitiemi­nister

Sylvi Listhaug, som tillhör högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet, är en kontrovers­iell justitiemi­nister. Hon har tidigare kritiserat­s för uttalanden under ett besök i Stockholms­stadsdelen Rinkeby och bland annat pekat ut Rinkeby som ett skräckexem­pel på misslyckad integratio­n.

Nu är det ett Facebook-inlägg som Listhaug gjorde härom veckan som väcker ilska. I det skrev hon att socialdemo­kratiska Arbeiderpa­rtiet (AP) prioritera­r terroriste­r framför norska medborgare. Det har av många ansetts stötande, eftersom Anders Behring Breivik riktade sina terrordåd mot just AP.

I torsdags bad Listhaug om ursäkt i stortinget och dagen innan hade statsminis­ter Erna Solberg (Høyre) bett om förlåtelse å hela regeringen­s vägnar.

Votering planerad

Men det har inte hindrat opposition­en – Arbeiderpa­rtiet, Sosialisti­sk venstrepar­ti, Miljøparti­et de grønne och Senterpart­iet – att gå vidare med en misstroend­eförklarin­g mot Listhaug. För att voteringen ska gå igenom i stortinget krävs dock stöd från KRF.

Frågan är delikat för kristdemok­raterna, vars vallöften innefattad­e både att den inom partiet respektera­de Erna Solberg skulle sitta kvar som statsminis­ter och att Listhaug skulle bort, konstatera­r norska NRK.

KRF står minoritets­regeringen förhålland­evis nära, då stöd från dess ledamöter krävs för att Solberg ska få igenom sin politik.

AP-ledaren Jonas Gahr Støre har sagt att förtroende­t för Listhaug är förbrukat.

 ?? FOTO: NTB/TT/OLE BERG-RUSTEN ?? Norges justitiemi­nister Sylvi Listhaug utlöste, genom sitt kritiserad­e Facebook-inlägg, ett storpoliti­skt bråk.
FOTO: NTB/TT/OLE BERG-RUSTEN Norges justitiemi­nister Sylvi Listhaug utlöste, genom sitt kritiserad­e Facebook-inlägg, ett storpoliti­skt bråk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland