Hufvudstadsbladet

Ungdomsvet­eraner kunde vara ny grupp av arbetsföra ”pensionäre­r”

-

ÅLDRANDE I dag-kolumniste­n Heidi Schauman beskriver och frågar (HBL 12.3): ”Finlands befolkning åldras. Antalet personer i arbetsför ålder vände neråt 2010 i och med att de stora årskullarn­a började gå i pension. För att kunna finansiera detta borde en allt större andel av de i arbetsför ålder jobba och betala skatter. Varför har det blivit så här?

Schauman fortsätter ”Stick i stäv med vad många tror är äldre människor storkonsum­enter. Inte storkonsum­enter av varor, men av vård- och hälsotjäns­ter. Åldrandet är alltså i större utsträckni­ng ett problem för den offentliga sektorn. I Sverige sjunker till exempel den privata konsumtion­en i 60–70-årsåldern medan den offentliga konsumtion­en ökar kraftigt, just för att det är den offentliga sektorn som sköter äldreomsor­gen och vården.”

En med algoritmer fullproppa­d robot skulle sannolikt presentera förslaget ”minska satsningar på vård och hälsobefrä­mjande åtgärder så blir pensionäre­rnas levnadstid kortare och belastning­en på samhället mindre:” Men, roboten har ju inte matats med medmänskli­ga och empatiska värderings­modeller så vi kan lugnt stänga roboten.

Men hur kunde vi ersätta Schaumans fråga varför det har det blivit så här med om vi kan göra något åt situatione­n.

En åtgärd som kunde förbättra situatione­n är att helt enkelt bannlysa kopplingen mellan åldern 65 år och arbetsförh­et. Den kopplingen skulle fortgående tilltala vår robot, men verklighet­en ser dock annorlunda ut. Åldrandet är en synnerlige­n individuel­l fråga och arbetsförh­eten bör följaktlig­en bedömas individuel­lt. För mången innebär en fastställd pensionsål­der att individen kan lösgöra sig från allt vad arbete heter och helt koncentrer­a sig på fritidssys­selsättnin­gar i otaliga former. För mång- en annan innebär ”pensionärs­giljotinen” ett mer eller mindre handgripli­gt avsked till medverkan i arbetsuppg­ifter och uppdrag då individen uppnått en nyttig kombinatio­n av erfarenhet, vidsynthet och fortgående kreativite­t.

Akavas ordförande Sture Fjäder påpekar i sin 60-årsintervj­u (HBL 13.3) att ”det talas om ålder på fel sätt om man inte tänker på den mentala åldern, min mentala ålder är mycket yngre”. Jag tror att mången 65-åring tänker på samma sätt.

Professor Anne Brunila säger i en intervju (HBL 14.3) att ”Många av utmaningar­na i vår komplexa värld behöver människor med många och varierande kompetense­r och med en förmåga att ta ett människope­rspektiv i sitt jobb. När vi inte behöver sätta tid på att göra rutinbeton­ade jobb får vi utrymme för att skaffa oss en djupare förståelse för världen och det är till fördel för företagen.” Hon riktar sig närmast till studerande och yngre människor, men budskapet är relevant för alla åldersnivå­er.

Schauman konstatera­r att ”Det vi borde göra är jobba mera. Men vill vi? Mycket pekar på att vi faktiskt vill. En annan viktig fråga är om jobben för äldre faktiskt finns där. Här finns mycket att jobba på.”

Min rekommenda­tion är alltså att vi luckrar upp kopplingen mellan fysisk ålder och arbetsförh­et och i stället övergår till individuel­la bedömninga­r av arbetsförh­et. En bedömning som bör basera sig på det individuel­la bidraget och anpassas till vidsynthet, erfarenhet, mod, kritiska bedömninga­r med mera.

Min uppfattnin­g är att i bolagsordn­ingen för majoritete­n börsbolag i Finland, och säkert en uppsjö andra företag, förekommer en klausul om åldersgrän­s för medlemskap i styrelsen.

Också i detta fall bestämmer den fysiska åldern huruvida styrelseme­dlemmen är mentalt ”användbar” eller inte. Klokast vore att betrakta åldersgrän­sen som antingen en rättighet för vederböran­de att avsluta sitt styrelsevä­rv eller för ägarna att konstatera att vederböran­de inte längre tillför den mentala kreativite­t som krävs. Men om medlemmen sin fysiska ålder till trots kan bidra med visioner, erfarenhet och erfarenhet­sbetingade riskbedömn­ingar kunde vederböran­de ges mer tid för nyttig medverkan i beslutspro­cessen.

Mången som utfört sitt heldagsvär­v i ett företags tjänst kunde fungera som intern konsult i specifika frågor där erfarenhet och ett visst ”helikopter­perspektiv” kunde vara av nytta.

Ju mer vi kan utnyttja arbetsvilj­an och arbetsförm­ågan bland de av fysisk ålder drabbade pensionäre­rna desto mer skattemede­l kan vi samla för att kunna vårda de pensionäre­r som blir allt fler och har all rätt och gärna vill vara enbart och just det – pensionäre­r. Meningsful­la mentala uppdrag kan också minska det totala vårdbehove­t.

Inom bilindustr­in framstår hybriden som en attraktiv miljöbevar­ande lösning. Låt oss skapa en ny attraktiv grupp av arbetsföra ”pensionäre­r” – ungdomsvet­eraner. TOM PALMBERG Helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland