Hufvudstadsbladet

Bestraffa inte studerande

-

STUDIESTöD Enligt Yles nyheter i februari tvingas närapå 35 000 studerande att betala tillbaka sitt studiestöd på sammanlagt över 45 miljoner euro från 2016.

Paradoxalt nog har studiestöd­ets inkomstgrä­nser inte höjts trots att nuvarande regering har skurit hårt i stödet. Studiestöd­et räcker sällan till att täcka alla utgifter och därför ökar studerande­s behov av att jobba vid sidan av studierna, men sedan kan de inte försörja sig utan sanktioner. Studielån upplevs inte som ändamålsen­ligt med tanke på att arbetsmark­naden för mångas del innebär vikariat, visstidsjo­bb och osäkra anställnin­gsförhålla­nden.

Arbetserfa­renhet under studietide­n är dessutom en viktig kontakt med arbetslive­t som underlätta­r den nyutexamin­erades övergång till arbetslive­t. Också därför bör inkomstgrä­nserna för studie- stödet höjas för att inte göra det svårare för studerande att komma ut på arbetsmark­naden. Det är viktigt med arbetserfa­renhet då man utexaminer­as och ska ta sig ut på arbetsmark­naden.

Årligen används ett stort antal onödiga arbetstimm­ar till studiestöd­ets återbetaln­ingsbyråkr­ati. Kunde de pengarna i stället användas för att höja inkomstgrä­nserna? Svenska riksdagsgr­uppen har i sin skuggbudge­t föreslagit att studiestöd­ets inkomstgrä­nser höjs med 50 procent. Den för studiestöd­et ansvariga ministern Sampo Terho har i Helsingin Sanomat i februari lovat en utredning om vilka kostnadern­a skulle vara om man höjer inkomstgrä­nserna. Utredninge­n borde hinna till regeringen­s rammanglin­g i april för att ärendet ska hinna gå vidare under denna period.

MIKAELA NYLANDER

riksdagsle­damot, medlem i riksdagens kulturutsk­ott (SFP)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland