Hufvudstadsbladet

Nu har Åland en chans

-

EU Nu har vi i EU en unik chans där vi i Finland kan få ett fjortonde mandat i och med Storbritan­niens utträde. Det är unikt på grund av att detta troligen är den sista gången på mycket länge som vi kan gynnas av en förändrad mandatförd­elning i Europaparl­amentet.

När vi får den här fjortonde platsen borde den reserveras för Åland i en egen valkrets. Trots att Åland har en relativt liten befolkning är detta en mycket viktig demokratis­k fråga. Självstyre­lselagen och grundlagen delar den politiska makten i landet mellan två parlament och två regeringar. Precis som Finlands riksdag har Ålands lagting fört över lagstiftni­ngsmakt till EU. Folket i Finland har kompensera­ts för detta med platser i EU:s beslutsfat­tande organ, men den åländska befolkning­en har inte kompensera­ts för den här överföring­en trots att Åland har samma skyldighet­er som en medlemssta­t inom de områden där Åland har lagstiftni­ngsbehörig­het.

Redan 1994 har Finlands regering (RP 351/1994) konstatera­t att en åländsk representa­tion är konstituti­onellt berättigad och att man borde inleda förhandlin­gar om en extra plats till Finland i Europaparl­amentet. Finland har även lyft frågan om ett nytt mandat till Finland för Ålands del vid europeiska rådet 2007. Nu finns chansen för Finland att uppfylla sina löften på ett smidigt sätt i och med brexit. PETRI CARLSSON lagtingsle­damot (Moderat Samling för Åland)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland