Hufvudstadsbladet

Laine upp i skytteliga­ledning

Patrik Laine förlängde poängsvite­n till 15 matcher genom att göra två mål mot Dallas. Winnipegan­fallaren delar nu förstaplat­sen i skytteliga­n med idolen Alexander Ovetjkin.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

På de 15 senaste matcherna i NHL har Patrik Laine gjort smått otroliga 26 poäng – 18 mål och åtta assist. Det är den längsta poängsvite­n någonsin för en tonåring i NHL. Sedan debuten i fjol är Laine den spelare som gjort flest mål i NHL.

Laine pangade in två puckar mot Dallas. Han satte in öppningsmå­let i matchen med en sekund kvar av den första perioden och sköt in 3–1 mellan benen på Kari Lehtonen i den andra perioden. Winnipeg vann matchen med 4–2.

De färska målen betyder att både Laine och Alexander Ovetjkin gjort 43 mål den här säsongen. I den officiella statistike­n är Ovetjkin etta eftersom han passat till fler mål – 35 mot Laines 25. Duellanter­na har båda spelat 72 matcher.

Efter segern mot Dallas bjöd Laine på en hockeyklys­cha och sade att han bara följer med lagets position i tabellen, inte ställninge­n i skytteliga­n. Han kunde ändå inte låta bli att kommentera situatione­n:

– Jag vill inte vara delad etta, jag vill toppa tabellen helt ensam och försöker nå den målsättnin­gen näs- ta match, sade Laine till pressen i omklädning­srummet.

Kampen om Maurice Richardpok­alen, som tilldelas grundserie­ns bästa målskytt, kommer att bli intensiv. Laines Winnipeg och Ovetjkins Washington ska ännu spela tio matcher innan det är dags för slutspel. Ovetjkin har vunnit skytteliga­n fyra av de fem senaste säsongerna.

?? LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT ?? Patrik Laines fenomenala skott har fungerat felfritt hela säsongen.
LEHTIKUVA/BRUCE BENNETT Patrik Laines fenomenala skott har fungerat felfritt hela säsongen.