Hufvudstadsbladet

Ruuttu fick nystart i Allsvenska­n

Alexander Ruuttu såg redan ut att kunna bli ett av de förlorade hockeylöft­ena. Men 25-åringen vägrade ge sig, han lämnade Finland för spel i Allsvenska­n och är i dag en fruktad målskytt i den inhemska ligan.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Efter att ha varit en väldigt lovande junior som på grund av namnet ofta jämfördes med sin pappa har Alexander Ruuttu äntligen blommat ut.

Det har gått sju säsonger sedan Ruuttu spelade sin första ligamatch i Jokerit och sex säsonger sedan han sköt sitt första ligamål. Då ansågs det vara en fråga om när – inte om – den unga killen som är NHL-proffset Christian Ruuttus son skulle slå igenom på allvar.

Att det skulle dröja tills han är 25 år gammal och att hans väg till nyckelspel­are i ligan skulle gå via Allsvenska­ns Tingsryds AIF hade nog ingen väntat sig. Men Ruuttu har på vägen visat vad det betyder att inte ge upp, att hela tiden tro på sig själv och att jobba hårt för att nå sina mål.

– Det dröjde länge innan jag fick en ärlig chans, säger Ruuttu inför slutspelss­tarten.

Mer speltid i Mestis

I Jokerit fick han nöta bänken mycket och fick speltid i Kiekko-Vantaa i Mestis innan han lämnade Helsingfor­sklubben för Tammerfors och Ilves.

– I Ilves fick jag chansen och spelade bra. Men sedan skadade jag mig och jag känner inte att jag fick en ärlig chans efter skadan. Jag ville bort från klubben men det dröjde länge innan jag flyttade till ett annat lag.

Flyttlasse­t åkte från Tammerfors till Åbo där Ruuttu kom in i ett minst sagt kaotiskt TPS. Under säsongen 2014–2015 bytte den anrika Åboklubben tränare två gånger, spelare kom och gick och stämningen i laget var allt annat än harmonisk.

Inte det bästa tänkbara utgångsläg­et för en spelare som försökte få en injektions­spruta i sin karriär.

– Jag tycker mitt spel var helt bra men jag lyckades tyvärr inte stå för så många poäng som jag ville, minns Ruuttu.

– Det var kanske inte bästa tänkbara situation att komma in i laget men jag fick spela mycket så det var roligt oberoende hur det gick för laget.

TPS slutade nästsista i ligan. För Ruuttu blev våren i Åbo den sista i Finland för den sejouren. Han ville bort från Åbo och bort från ligan för att kunna få något av en nystart på karriären.

– Jag tyckte inte riktigt att jag fick den chans jag behövde här i Finland för att kunna visa vad jag går för och hur bra jag är, säger Ruuttu.

Det var ändå många som höjde på ögonbrynen då Ruuttu valde Tingsryds AIF i Allsvenska­n, den nästhögsta nivån i Sverige. Men orsaken var

Efter säsongen i Sverige kändes det som om jag fått den nystart jag ville ha och i KalPa fick jag en bra start.

enkel: Ruuttu ville ha stort ansvar och få mycket speltid för att kunna visa både för sig själv och andra vad han kan. Och samtidigt skulle det stora ansvaret ge honom möjlighet att utvecklas som spelare.

– I Sverige fick jag spela så mycket jag bara ville. Jag fick verkligen chansen att visa vad jag kan och det kommer jag alltid att vara tacksam för och aldrig att glömma, säger han.

Ny hockeystil

Miljöombyt­et och den nya hockeystil­en gjorde gott för Ruuttu. Förutom att han fick mycket speltid och ansvar trivdes han både med den svenska mentalitet­en, det svenska hockeytänk­et och den svenska spelstilen.

– Det är mera fart i spelet där och man står inte så mycket med pucken bakom det egna målet, säger Ruuttu.

Efter en lyckad säsong i Sverige återvände Ruuttu till Finland. Den här gången blev det Kuopio och KalPa

och tajmningen kunde inte ha varit mycket bättre. KalPas säsong var en succé då laget rätt överraskan­de tog sig hela vägen till final där det blev förlust mot Tappara.

– Efter säsongen i Sverige kändes det som om jag fått den nystart jag ville ha och i KalPa fick jag en bra start. Också om jag inte producerad­e så mycket poäng i början tycker jag att jag spelade rätt bra. Och med tanke på att mitt ansvar blev större gjorde tränarna också det, säger Ruuttu.

– Jag fick en rätt lång chans att visa vad jag går för och den chansen vill jag verkligen tacka KalPa för.

Han tackade klubben på bästa tänkbara sätt då han höjde sin nivå till slutspelet. Tyvärr åkte han på en skada för ett år sedan och tvingades följa de avgörande matcherna från läktarplat­s i stället för att vara med på isen.

Den här säsongen har han sedan tagit sitt spel till en helt ny nivå. Han var KalPas bästa målskytt i grundserie­n med sina 17 fullträffa­r och han fick nästmest speltid av anfallarna i laget.

– Jag får spela mycket och känner mig viktig. Jag har ju alltid sett mig själv som en målskytt och gillat att näta och det känns bra att ha lyckats, säger Ruuttu.

– Det har dröjt lite längre för mig att visa den delen av mitt spel på den här nivån. Men då jag nu fått chansen har jag också lyckats.

I kvartsfina­lerna ställs Ruuttus KalPa mot förra säsongens finalmotst­åndare. Och trots att 25-åringen inte var med den gången känner han sig revanschsu­gen inför slutspelss­tarten.

– Det är klart att det ger lite extra krydda att möta dem igen. Men samtidigt ska vi minnas att det är två helt olika lag som genomgått stora förändring­ar sedan förra våren, säger han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA ?? Alexander Ruuttu har fått sitt genombrott i ligan den här säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA / RONI REKOMAA Alexander Ruuttu har fått sitt genombrott i ligan den här säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland