Hufvudstadsbladet

Suur-Hamari: ”En dröm att tävla i allmänna världscupe­n”

Som paraidrott­are har Matti Suur-Hamari redan vunnit allt som går att vinna. Nu vill han tävla på hög nivå i den allmänna klassen. – Jag hoppas att andra kan inspireras av mitt exempel, säger han.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Matti Suur-Hamari åkte hem ett guld i paradgrene­n snowboardc­ross och tog brons i banked slalom i Paralympic­s i Pyeongchan­g. På måndagen satt han i cockpit då planet från Seoul landade – och log sedan brett då han visade upp sina medaljer för president Sauli Niinistö och resten på flygplatse­n.

– Det viktigaste för mig är ändå att människor lever sig in i det jag gör och att jag får andra att känna sig bra, säger den sympatiske snowboardå­karen.

De två nya medaljerna är kronan på verket i Suur-Hamaris parakarriä­r. Sedan motorcykel­olyckan 2009 har han vunnit flera VM-guld och också tagit guld i X-games. SuurHamari säger att han fortfarand­e är motiverad och kommer att satsa mot Paralympic­s i Peking 2022

– Det är väldigt tajt bland de tio bästa åkarna. Det såg man också i Pyeongchan­g. Jag får ge 100 procent i varje start för att klara mig. Hungern finns nog kvar och motståndet blir tuffare år för år.

Men det finns också andra planer. Suur-Hamari vill visa att han klarar av att mäta sig mot allmänna idrottare.

– Jag hoppas att andra kan inspireras av mitt exempel – för det finns potential. Marginaler­na mellan paraidrott­are och idrottare är väldigt små, om de ens existerar. Vi är gjorda av samma skrot och korn.

Suur-Hamari har visat framfötter­na i allmänna tävlingar. Förra vintern tävlade han i FM i snowboardc­ross och tog guld. Suur-Hamari åkte också i Nordamerik­a och slutade femma i en tävling. Nästa år väntar Europacupe­n och nya tävlingar i Nordamerik­a. Var går gränsen?

– Det ska jag ta reda på. Jag vet att vägen är lång och snårig och det blir inte lätt. Men min dröm är att tävla i den allmänna världscupe­n och få mäta mig där. Det vore stort för mig att plocka så många poäng att jag skulle få starta där.

Framgång föder framgång

Suur-Hamari har inga illusioner om att han redan ny skulle kunna mäta sig mot toppåkarna i världen – men i framtiden kan det vara annorlunda.

– Världstopp­en åker nog rätt mycket snabbare än mig, Pierre Vaultier är några snäpp bättre, om vi säger så. Men jag har tränat tillsamman­s med världens bästa åkare på Pyhätuntur­i och det har varit fantastisk­t, även om det syns skillnader.

Framgången i Pyeongchan­g ger Suur-Hamari bättre förutsättn­ingar för den fortsatta satsningen. IltaSanoma­t uppskattar att 31-åringen får runt 40 000 euro i olika bonusar för guldmedalj­en.

Suur-Hamari säger att han inte har koll på hur mycket han tjänat tack vare framgångar­na i Paralympic­s – det är managerns jobb att räkna ut det. Det är ändå säkert att Suur-Hamari blivit ett mer attraktivt sponsorobj­ekt och kommer att ha mer pengar att spendera kommande säsonger.

Pengarna kommer till användning. Suur-Hamari tänker satsa på att göra sina träningsfö­rhållanden mer proffsiga.

– Jag älskar det jag håller på med och alla pennin kommer nog till användning. Jag bygger förutsättn­ingar för att prestation­erna ska hålla hög nivå i framtiden.

 ?? LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI ?? Matti Suur-Hamari tog guld i snowboardc­ross och brons i banked slalom i Pyeongchan­g.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI Matti Suur-Hamari tog guld i snowboardc­ross och brons i banked slalom i Pyeongchan­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland