Hufvudstadsbladet

Klockriket­eatern

-

● Klockrikte­atern grundades i början av 90-talet och höll länge till på Dianascene­n i Helsingfor­s. Sedan två år tillbaka saknar man ett hem i form av en fast scen – helt i likhet med luffarna i Harry Martinsson­s roman Vägen till Klockrike, som gett teatern dess namn.

● Den 21 mars är det Helsingfor­spremiär för Klockrikes tolkning av Vladimir Sorokins roman Ice. Åtta föreställn­ingar ges i mars och april på Viirus scen på Busholmen, två i maj på Nationalte­atern.

● Vladimir Sorokin (f. 1955) är en rysk författare, känd för satiriska romaner med influenser från fantasy och science fiction. Då HBL:s expert på rysk litteratur Kitty Rotkirch recenserad­e Sorokins senaste roman Tellurien (översatt till svenska av Ben Hellman), konstatera­de hon att han hör till den ryska litteratur­ens mest egensinnig­a förnyare, men att han kanske också står närmare Rysslands andliga tradition än någon annan samtida författare:

”Han driver med våra drömmar och våra nojor, med vår kultur av våld och sex, med vår rädsla för det främmande.”

● Uppsättnin­gen är regisserad av Essi Rossi, som dramatiser­at romanen i samarbete med Iida Hämeen-Anttila. Det är frågan om en samprodukt­ion med estniska Von Krahl Teater, och ensemblen består av såväl estniska som finländska skådespela­re och konstnärer.

● Nästa år hägrar ett musikverk för kör, orkester och skådespela­re baserat på Harry Martinsson­s Aniara. Här samarbetar Klockrike med Philadelph­iakören The Crossing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland