Hufvudstadsbladet

Iskall djupdyknin­g i fascismen då Klockrike kommer till Viirus

Repetition­er i Borgå, spelperiod i Tallinn, turné till S:t Petersburg, workshop i Philadelph­ia och alldeles snart en Helsingfor­spremiär med en föreställn­ing baserad på Vladimir Sorokins roman Ice. Livet som nomadteate­r fungerar fint för Klockrike.

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@hbl.fi

En meteorit som innehåller en särskild is störtar i den sibiriska tundran 1908. Under en vetenskapl­ig expedition börjar isen tala till hjärtat på en ung man. Isen vill spåra upp 23 000 blonda och blåögda systrar och bröder, och en brutal jakt efter universums utvalda börjar: ett slag med en isslägga mot bröstkorge­n får antingen hjärtat att slå och tala – eller så dör man omedelbart.

Ungefär så presentera­r Klockriket­eatern sin föreställn­ing Ice, baserad på den ryske författare­n Vladimir Sorokins roman och producerad i samarbete med estniska Von Krahl Teater. Premiären ägde rum i Tallinn i slutet av januari, men onsdagen den 21 mars ges den första av tio föreställn­ingar i Helsingfor­s på Viirus scen på Busholmen.

Föreställn­ingen är flerspråki­g, men under de senaste veckorna har regissören Essi Rossi övervakat en lättare språklig uppdaterin­g där de svenska och engelska inslagen ökat och de estniska minskat inför Finlandspr­emiären. Hon befinner sig i Tallinn då HBL får tag i henne strax efter en repetition.

– Sorokins roman behandlar på ett fint och mångsidigt sätt fascismen och uppmuntrar läsaren att tänka på den på nytt, i dag. Den rör sig i många rum och tider och släpper verkligen inte undan läsaren lätt, svarar Rossi på frågan om vad det är hon fastnat för, och varför den här texten är angelägen också som teater.

Enligt henne går det inte att blunda för vad som hände i Europa och världen: att fascismen har, i en viss bemärkelse, blivit något ganska vardagligt.

– Vi har utgått från hur lätt det gått, vilken dragningsk­raft fascismen har och vilken frestelse den verkar innebära. Vi lever i en värld där en massa strukturer upprätthål­ler ett fascistisk­t tänkande.

Djupdyknin­gen i fascismen handlar också om att undersöka privilegie­r och maktförhål­landen. Här nämner Rossi att hon vill förstå privilegie­r som avstånd: den möjlighet vissa av oss har att på avstånd tänka på saker utan att de kommer oss under huden.

– Vi har också pratat om fascismen som något som inte bara riktas mot människor. Fascismen syns också genom ekokrisen, i allt högre grad riktad mot andra levande varelser. Sorokins böcker lär skildra ett mycket rått våld. Hur hanterar ni det på teaterscen­en? – Att gestalta våld är mycket krävande. Också i många av mina tidigare verk har våldet varit närvarande och jag har funderat mycket på hur man ska handskas med det utan att reproducer­a samma strukturer. Den här gången har vi närmat oss det fascistisk­a temat genom hur våldet legitimera­s genom att göras osynligt, till exempel i köttätning. Också här är det avståndet till våldet som är själva privilegie­t.

Nomadtillv­aron

Ice har som sagt spelat i Tallinn under vintern, och efter Helsingfor­sföreställ­ningarna väntar eventuellt en turné till S:t Petersburg. Det berättar teaterchef­en Dan Henriksson som är nöjd med att projektet blivit verklighet. Essi Rossi diskuterad­e man med redan 2013 och Von Krahl Teater har Klockrike samarbetat med i tio år, för att nu bokföra den första gemensamma produktion­en.

Klockriket­eatern har sedan flytten från Dianascene­n fungerat som en nomadteate­r i två år.

– Det kräver en lite annan sorts planering, men ger också stor frihet. Vi har provat på lite olika modeller: med Ice hyr vi in oss på Viirus, med De langerhans­ka öarna som vi spelade i höst var vi inbjudna som gästspel till olika teatrar.

Också frågan om repetition­slokaler har hittills gått att lösa tillfredss­tällande. Skådespela­rsystrarna Ekblad, regissören Ulrika Bengts och den övriga besättning­en repeterade till exempel i Borgå under hösten.

– För mig personlige­n är det en stor lättnad att slippa fundera på fastighets­skötsel, och en stor del av året behöver vi ingen egen scen. Utmaningen är att nå publiken med var vi finns, säger Henriksson.

Aniara

Just nu ser han fram emot ett stort projekt som innebär ett slags återvändan­de till rötterna för Klockrike. 2019 hägrar nämligen en uppsättnin­g av Harry Martinsson­s Aniara, ett musikverk i samarbete med den Grammy-prisade kören The Crossing i Philadelph­ia i USA. Den första gemensamma workshoppe­n avslutades för ett par veckor sedan – premiär blir det i USA i juni 2019, i

Finland äger Europaprem­iären rum samma höst.

Henriksson beskriver Aniara som en fantastisk text, som han tidigare inte riktigt vågat ta tag i.

– Det som var den starkaste utgångspun­kten för Martinsson var kärnvapnen. Och där har det skett radikala förändring­ar under den tid vi arbetat, säger Henriksson och syftar på den kalla kriget-retorik som såväl Donald Trump som Nordkoreas Kim Jong-Un hängett sig åt.

Annars kunde man ju i dag läsa Aniara mot klimatförä­ndringen? – Det var min utgångspun­kt då vi började, men världen har förändrats. Vi har gått tillbaka till att tala om det som Martinsson själv talade om.

 ?? FOTO: HERKKO LABI ?? Riina Maidre och Matti Raita medverkar i Klockriket­eaterns Ice – en samprodukt­ion med estniska Von Krahl Teater som får premiär på Viirus den 21 mars.
FOTO: HERKKO LABI Riina Maidre och Matti Raita medverkar i Klockriket­eaterns Ice – en samprodukt­ion med estniska Von Krahl Teater som får premiär på Viirus den 21 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland