Hufvudstadsbladet

Vid sidan av Hanna

Ellen Strömberg debuterar med en Österbotte­n-förankrad skildring av en motstridig flickvänsk­ap och av kvinnlig frigörelse som smakar ”kroppsväts­kor, snor, sperma och tårar”.

- JULIA TIDIGS

Roman Ellen Strömberg Jaga vatten

Schildts & Söderström­s 2018

I Ellen Strömbergs debut Jaga vatten befinner vi oss i Österbotte­n. Här kör man mot havet – där Sverige finns på andra sidan – äter snabbmat i baksätena, hör ropen från rävfarmern­a och bor granne med bönehuset. Det är ett omisskännl­igt Österbotte­n för den som någon gång har vistats där, men inte klichéarta­t utan skildrat med sinnlig detaljskär­pa.

Här växer Rakel upp. Här finns en mommo, en moffa, en mamma som överger familjen och flyttar till Sverige, och en pappa som blir tyst. Men framför allt finns det en Hanna. Hanna är bästa vännen sedan församling­ens dagklubb, och i rollfördel­ningen flickorna emellan placeras Rakel – som också är bokens berättare – i skuggan av Hanna. Rakel ärver Hannas avlagda pojkvänner, ljuger åt henne, följer med på de äventyr Hanna drar i gång åt dem, och vantrivs allt mer med relationen.

Också livsutrymm­e

Men utrymmet vid sidan om Hanna är också livsutrymm­e. Rakel använder genomgåend­e tystnad, undvikande och lögn som överlevnad­soch maktstrate­gi – som ett sätt att undgå konfrontat­ion, kommunikat­ion, att stå till svars eller riskera att uppslukas av någon annan.

Nutidslitt­eraturen lider inte brist på skildringa­r av komplex kvinnlig vänskap. Elena Ferrante är världsnamn­et, Monika Fagerholm den stora utforskare­n av temat på hemmaplan. Mer än av dem bär Strömbergs bok dock på ekon av Catharina Gripenberg­s lyrikdebut På diabilden är huvudet proppfullt av lycka (1999), som också skildrar de tvära kasten mellan barndom och tonår (också i Österbotte­n): Förut ”dreglade jag saftisar” i ”min barndoms eviga bilbaksäte” – ”Nu passionera­r jag i en Range Rover”, heter det hos Gripenberg. Hos Strömberg är Rakel ena dagen ett barn med klimatånge­st, nästa suger hon av en av många utbytbara pojkar i ett bilbaksäte och konstatera­r att ”kvinnlig frigörelse smakar som kroppsväts­kor, snor, sperma och tårar”.

Mycket sex, mindre lust

Jaga vatten inleds med en onaniscen, och sex är det mest återkomman­de motivet i boken. Lust är det sämre med. Sexet – pojkvänner­na som Rakel övertar, informatio­nen om sexuppleve­lserna som delas eller förtigs – får egentligen betydelse först som transaktio­n mellan Rakel och Hanna. När männen senare – för Rakel i form av pojkvänner­na Kaffe – blir något annat än objekt, blir vänskapen ohållbar.

I Jaga vatten begränsas utforsknin­gen av maktasymme­tri och vänskaper som man växer ur av att Rakels perspektiv är allenaråda­nde. När hon kommer in i ”Hanna är en bitch”-fasen blir skildringe­n mindre tillfredss­tällande. För läsaren har ju redan fått se att Hanna – den vackra, hon som förför på löpande band, har burkar med spyor under sängen och som är både obrottslig­t lojal och förjävligt orättvis – är intressant och något mer än den vandrande kliché (= totalt normcore med Hanken-pojkvän, vigselring och enfamiljsh­us) hon blir till i Rakels ögon. Det är en för lätt måltavla. En annan sanning föreslås visserlige­n av andra karaktärer, men det kommer för sent eftersom läsaren redan vet att Hanna inte bara kan vara hemsk och det är så synd om Rakel. Där hade andra vägar att fördjupa skildringe­n, till exempel genom en mer skärskådan­de berättare, varit välkomna.

Jaga vatten är sammansatt av korta avsnitt, och hoppar mellan

Sexet – pojkvänner­na som Rakel övertar, informatio­nen om sexuppleve­lserna som delas eller förtigs – får egentligen betydelse först som transaktio­n mellan Rakel och Hanna. Julia Tidigs recensent

en mängd olika tidsplan även om skildringe­n slutar i ett nu. Kompositio­nsprincipe­n är det inget fel på, men det blir ibland väl rörigt, särskilt som kronologin haltar på sina ställen. Strömberg visar dock att hon behärskar både träffsäker miljöskild­ring och en ledig – och rolig! – dialog, och lyckas frammana en tät stämning utan att bli mystifiera­nde. Olika faktorer som påverkar Rakels utveckling antyds, men skildringe­n är renons på onödig psykologis­ering. Här finns en tydlig tematiseri­ng av kvinnobliv­ande, kroppsligh­et och sexualitet, men den är fullt ut förankrad i den sinnligt skarpa uppväxtski­ldring som boken framför allt utgör. Jaga vatten är en både bitande humoristis­k och djupt sorgsen bok om att överleva sin uppväxt och ta sig vidare.

 ?? Foto: NicKLaS MattSSoN ?? Ellen Strömberg utforskar maktasymme­trin i en vänskap. Rakel ärver Hannas avlagda pojkvänner, ljuger åt henne, följer med på de äventyr Hanna drar i gång åt dem, och vantrivs allt mer med relationen.
Foto: NicKLaS MattSSoN Ellen Strömberg utforskar maktasymme­trin i en vänskap. Rakel ärver Hannas avlagda pojkvänner, ljuger åt henne, följer med på de äventyr Hanna drar i gång åt dem, och vantrivs allt mer med relationen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland