Hufvudstadsbladet

Ur askan i elden

- KRISTER UGGELDAHL

Det lär vara svårt att hitta en mera aktuell film än Dheepan (Frankrike 2015), ett flyktingdr­ama som tar avstamp i inbördeskr­igets Sri Lanka. Här möter vi Jesuthasan Antonythas­ans (bilden) tamilska tiger, mannen som slänger uniformen och letar upp ett uppsamling­släger för flyktingar.

Det är så Dheepan kommer i kontakt med Yalini (Kalieaswar­i Srinivasan­in), en ung kvinna på jakt efter ett föräldralö­st barn, något som skulle stärka hennes aktier i flyktingci­rkusen. Valet faller på nioåriga Illayalin och vips är man en ”familj”, Frankrike och betongföro­rten nästa.

För regin står fransmanne­n Jacques Audiard (Profeten), en filmmakare som inte räds vardagen och verklighet­en. Så varvas de vita lögnerna (vem skulle inte vara redo att ljuga när ens liv står på spel) med den trista förortsver­kligheten, med landskap som präglas av ungdomsarb­etslöshet och kriminalit­et.

Då har vi inte sagt ett ord om alla de sår, den sorg och den saknad, som människorn­a i filmens centrum går och bär på.

Det oaktat finns det i Audiards film en humanistis­k kvalitet, en medmänskli­ghet, som gör att man gärna hakar på. Där Dheepan hittar ett jobb som gårdskarl hoppar Yalini in som hemhjälp. Och se, så småningom kommer även känslorna in i bilden.

Trots detta är Dheepan ingen feelgoodfi­lm, långt därifrån. Den osminkade miljöskild­ringen för snarare tankarna till en Ken Loach, den brittiske diskbänksr­ealisten som ju alltid ömmat för samhällets olycksbarn.

Vad synd då att Audiard bullar upp med en final där våld möts med våld och där den före detta gerillasol­daten Dheepan ger vika för sina inre demoner. Det känns nästan som ett stilbrott, den föredömlig­t lyriska slutklämme­n till trots. Yle Teema 21.40

 ?? FOTO: PAUL ARNAUD ??
FOTO: PAUL ARNAUD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland