Hufvudstadsbladet

Vilken är din nödsituati­on?

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Flåsigt dramatiska realityser­ier om allt från poliser till ambulanspe­rsonal är bulkvara i de mindre kommersiel­la kanalerna. Där få vi följa med dessa myndighets­hjältar när de rycker ut i olika nödsituati­oner och reder upp. Det här kan man ju faktiskt även göra en fiktiv dramaserie på, tyckte Ryan Murphy, Brad Falchuk och Tim Minear som tidigare stått bakom serier som Nip/Tuck, Glee och American Crime Story.

Sagt och gjort, strax efter nyår hade 9-1-1 premiär i Fox, och nu innan alla tio delarna av den första säsongen (en andra är på väg) ens hunnit sändas i USA har den premiär i sin finska systerkana­l. Det är en serie som varvar nödsituati­oner med några huvudperso­ner som är poliser, brandmän, ambulanssk­ötare och telefonist­er på larmcentra­len 911. Vi får följa med dessa hjältar med hög arbetsmora­l under dramatiska utryckning­ar, som har verklighet­sbakgrund, men presentera­s också inför deras privata problem.

Connie Britton, som även fungerar som seriens berättarrö­st, är Abby Clark som jobbar med att besvara nödsamtal. Hemma tar denna ensamståen­de kvinna hand om sin Alzheimers­juka mamma. Britton är född 1967 men spelar en 42-åring. Hon är med andra ord nästan tio år äldre än rollen hon spelar, vilket får en att undra om kvinnors ålder är en så svår sak att hon inte bara kan få vara sin verkliga ålder (eller att den ens måste nämnas)?

Sedan har vi Angela Bassett som den stränga och myndiga polisen Athena Grant, vars äktenskap krisar när maken kommer ut som homosexuel­l.

Och vi har den hunkige brandmanne­n Evan ”Buck” Buckley (Oliver Stark), som är sexmissbru­kare och förför kvinnor på löpande band. Det är föga trovär- digt; sexmissbru­k lär ta sig betydligt sjaskigare uttryck än detta förförande av vackra, villiga kvinnor på arbetstid.

Det kanske framgår att det här inte är något djupt drama med komplexa karaktärer, utan en rätt lättsmält och såpig sak. Dramatik och full rulle är det i alla fall över de spektakulä­ra nödsituati­oner som kan gälla allt från att rädda en nedspolad nyfödd baby ur avloppet till att förhindra att en någon stryps av sin pytonorm. Verklighet­sbaserat, som sagt. Fox 21.00, repris fredag 20.00 och söndag 2.00

Det kanske framgår att det här inte är något djupt drama med komplexa karaktärer, utan en rätt lättsmält och såpig sak.

 ?? FOTO: FOX/ MATHIEU YOUNG ?? I rollerna ses Rockmond Dunbar, Oliver Stark, Connie Britton, Angela Bassett, Peter Krause, Aisha Hinds och Kenneth Choi.
FOTO: FOX/ MATHIEU YOUNG I rollerna ses Rockmond Dunbar, Oliver Stark, Connie Britton, Angela Bassett, Peter Krause, Aisha Hinds och Kenneth Choi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland