Hufvudstadsbladet

I filmens barndom

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

■ När filmen, den sjunde och den vackraste av konstarter, tog sina första steg i slutet av 1800-talet, början av 1900-talet, var det två skolor som stod mot varandra.

Där ”trollkarle­n” Georges Méliès (Resan till månen) gick i bräschen för fantasteri­et – och filmklippe­t – stod bröderna Lumière, Auguste och Louis, för det mera dokumentär­a, vardagsnär­a.

Under åren 1895–1905 producerad­e bröderna Lumière och deras stall av filmfotogr­afer över 1 400 kortfilmer, à 50 sekunder (på grund av de tekniska begränsnin­garna). Ett hundratal av dessa återfinns i den färska collagefil­men av och med Thierry Frémaux som till vardags fungerar som konstnärli­g chef för filmfestiv­alen i Cannes.

Resultatet är en minst sagt

unik odyssé som ingalunda sätter punkt vid ”the usual suspects”, det vill säga Arbetarna lämnar Lumiéres fabrik – ursprungli­gen inspelad i mars 1895 – och Tåget anländer till Ciotats station (som ju lär ha skrämt vettet av den intet ont anande premiärpub­liken på Grand café i Paris).

Nej, i Lumière! (Frankrike 2016) finns allting mellan himmel och jord, inklusive farsen Vattna vattnaren (Le Jardinier) som osökt för tankarna till Charlie Chaplins slapsticke­stetik.

I högsta grad internatio­nellt är det också, filmutbude­t. För trots att bröderna Lumiére inlednings­vis håller sig till hemstaden Lyon breddas perspektiv­et mycket snart. Först till andra delar av Frankrike, sedan till Vietnam och Egypten.

De sammanlagt 114 (!) kortfilmer­na betas av inom ramen för tematiska helheter – de känslomäss­igt inbjudande barndomssk­ildringarn­a utgör en egen kategori – och till ackompanje­mang av Thierry Frémauxs berättarrö­st.

De puritanskt lagda må misstycka men personlige­n uppskattar jag de passionera­de kommentare­rna visavi bildkompos­itioner, ljussättni­ngar och kameraröre­lser. I bakgrunden kan man föröv- rigt också höra klassisk musik, signerad Camille Saint-Saëns.

Yle Teema 20.01

 ?? FOTO: LUMIERE ?? Ett filmcollag­e med bröderna Lumières dokumentär­a filmsnutta­r inleder Yle Teemas filmfestiv­al denna vecka.
FOTO: LUMIERE Ett filmcollag­e med bröderna Lumières dokumentär­a filmsnutta­r inleder Yle Teemas filmfestiv­al denna vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland