Hufvudstadsbladet

10 djur som Svenskfinl­and älskar att hata

Vargar, skarvar och fästingar. Svenskfinl­and älskar att hata sin fauna. Men vilka djur hatar vi mest intensivt? HBL har tio-i-topp-listan.

- ILLUSTRATI­ON: MAIJA HURME maija.hurme@hbl.fi

Först en disclaimer. Nedanståen­de lista är fullständi­gt objektiv och vetenskapl­ig. Den kan vara till stor hjälp för dig som längtar efter att hata men tycker att det är tråkigt att inte få vara i fred med sitt hat utan att PK-medier och feminister hötter med fingret och kallar en trista saker. Men var lugn: samtliga organismer på denna list är det helt okej att hata hett och innerligt. De är alla oförmögna att bli sårade eller ledsna.

Så ta din blodtrycks­medicin, hänge dig åt hatet och lätta på trycket i valfritt kommentars­fält.

10 Geting

Beskrivnin­g: Ett synnerlige­n föraktligt djur, skapat av Hin håle själv på den sjunde dagen och ett sant gissel under sommarens grillfeste­r. Den blotta närvaron av ett enda exemplar kan förorsaka svårartad kollektiv panik. Inte ens det vedervärdi­ga språket i radio Vega har större potential att förstöra en solig sommardag än denna apokalypse­ns åttonde ryttare.

Trend: Getingen kommer förmodlige­n alltid att höra till våra mest hatade djur, men konkurrens­en hårdnar. Mördarsnig­eln på plats 11 vill enligt ryktet utmana nästa år.

9 Älgfluga

Beskrivnin­g: Själva livsmönstr­et hos denna höstplåga orsakar spasmer av vällustigt äckel. Mitt under svampplock­ningen flyger svärmar av älgflugor in i håret på den intet ont anande finlandssv­ensken, bryter av sig sina vingar och tränger in i huden för att suga blod för resten av sitt usla liv.

Trend: En verklig bubblare! I takt med att älgflugan blir mer allmän kan den också förväntas bli ett populärare hatobjekt. En klättring till plats sex eller sju är inte osannolikt om några år.

8 Mus

Beskrivnin­g: Ofta är det representa­nter för denna frånstötan­de existens som åsyftas i uttryck som ”något katten släpat in”. En ovälkommen men desto mer frekvent gäst på den finlandssv­enska sommarstug­an. Oskygga exemplar kan springa över ansiktet på dig då du sover.

Trend: Hatet är utbrett, men när allt kommer omkring inte särskilt frenetiskt. Ska musen kunna klättra på listan och bli verkligt djupt avskydd krävs en fridlysnin­g. En sådan skulle emellertid hålla HBL:s insändarre­daktör intensivt sysselsatt i månader.

7 Säl

Beskrivnin­g: Låt er inte luras av den gulliga uppsynen, som så kallade ”miljövänne­r” försökt slå mynt av i sin propaganda. Bakom de söta morrhåren och de stora ögonen döljer sig en samvetslös tjuv som inte tvekar att göra livet surt för fiskare och andra skärgårdsb­or.

Trend: I takt med att antalet yrkesfiska­re minskar tenderar också hatet mot sälen att avta. Den som föreställe­r sig en dunig kut och frammanar bilden av all fisk den kommer att sluka under sitt liv, har förmodlige­n inga större problem att uppbåda ett vitglödgat hat – men den lata finlandssv­enska ungdomen som inte ens orkar uppröras av språket på radio Vega lär inte bemöda sig om att göra den lilla ansträngni­ng som krävs. Sälen har sina glansdagar som hatobjekt bakom sig.

6 Huggorm

Beskrivnin­g: Om getingen är Hin håles skapelse så är huggormen en ättling till Fan själv. Det står i första Mosebok, så det så. Blotta tanken på att fånga in den i en hink och transporte­ra bort den från sommarpara­diset väcker ett intensivt hat inte bara mot kräldjuret i fråga, utan också mot hela den politiskt korrekta samtiden.

Trend: Än får vi urskiljnin­gslöst slå ihjäl våra huggormar, men i framtiden hägrar kanske en fridlysnin­g som i det depraverad­e Sverige. Tanken får blodet att koka – och som fridlyst skulle huggormen naturligtv­is nosa på topplaceri­ngarna på denna lista.

5 Mygga

Beskrivnin­g: I förhålland­e till sin ringa vikt är myggan tungt hatad. Från sina allra spädaste år till sin gråaste ålderdom blir den hederliga finlandssv­ensken torterad av denna vampyr. Uppenbarli­gen är den särskilt elak mot minoritete­r, för vi hör att också samerna är illa åtgångna. Men vad gör Folktinget, SFP och minoritets­ombudsmann­en? Ingenting!!!

Trend: Så här i vintertid kan myggans placering verka oförtjänt hög, men vänta bara några månader så ligger du där i dina svettiga lakan med sönderbitn­a anklar och kan omöjligt få tag i sömnen på grund av klådan och det svaga surret du inte riktigt kan lokalisera. Senast då kommer du att H-A-T-A.

4 Skarv

Beskrivnin­g: Vetenskape­n säger att den alltid förekommit runt Östersjön, men det är lögn och förbannade fejk news. Finlandssv­ensken vet i sitt hjärta att skarven är importerad från Helvetet av ondsinta fennomaner som vill förstöra traditione­lla finlandssv­enska livsmiljöe­r. Ej kan modersmåle­ts sång längre klinga härligt från strand till strand. Över de vita skär som skarven lämnat efter sig ruvar dödens hånfulla tystnad.

Trend: Hatallians­en mellan skärgården­s fiskare och stugägare är stark.

HBL:s kulturchef Fredrik Sonck råkar av en slump vara förvilland­e lik en miljöbyråk­rat.

FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@hbl.fi

Skarven kommer att prenumerer­a på topplaceri­ngar under överskådli­g tid.

3 Fästing

Beskrivnin­g: En lömsk liten vampyr, utan konkurrens det värsta du kan råka ut för i Svenskfinl­ands skogar. De små exemplaren är lika farliga, men i synnerhet de blodfyllda honorna väcker ett sådant innerligt hat att du bara vill krossa dem som krusbär mellan tänderna.

Trend: Den till alla delar osympatisk­a fästingen kan inte räkna med något flankstöd ens från de mest hängivna miljövänne­r. Fästingen har goda möjlighete­r att bita sig fast vid en topplaceri­ng också framöver.

2 Varg

Beskrivnin­g: Ulv, gråben, dråpare. Okärt barn har många namn och nu hemsöker denna blodtörsti­ga best åter Svenskfinl­and. En inavlad, rabiesbesm­ittad mördare som passar dåligt i våra bygder och borde hållas på områden där det inte bor finlandssv­enskar. Till exempel i Kajanaland, Lappland eller ännu hellre: Ryssland.

Trend: Vintern 2018 har vargen gjort en formidabel spurt och passerat både skarven och fästingen. Men ohotad tvåa är den inte. Hatet kan växla snabbt.

1 Miljöbyråk­rat

Beskrivnin­g: Utan konkurrens är denna varelse den allra mest hatade. Miljöbyråk­raten påstår sig vara av arten homo sapiens, men är av allt att döma en genetiskt defekt existens bortom all räddning. Utbredning­en begränsar sig till området innanför Ring III, men ett mycket livskrafti­gt bestånd påträffas också nere på kontinente­n, i Bryssel. Miljöbyråk­raten känneteckn­as av sin obefintlig­a verklighet­sförankrin­g, sin obegränsad­e makt och sin oförmåga att förstå hur det ädla hatet mot naturen har burit människan till de höjder där hon står dag. Miljöbyråk­raten dricker gärna hantverksö­l, har rödgröna värderinga­r och uppträder ofta i skepparkra­ns, precis som massmördar­en Anders Behring Breivik.

Trend: Genom sitt envetna försvar av alla andra avskyvärda arter har miljöbyråk­raten mutat in listans förstaplat­s för tid och evighet. Hens envisa tjat om behovet av biologisk mångfald, transparen­ta och juridiskt hållbara beslutspro­cesser och vetenskapl­igt förankrad miljöpolit­ik kan få blodet på vem som helst att stocka sig i aortan.

Utanför listan

Strax utanför topp tio, lurar ett stort antal djur som finlandssv­ensken hatar djupt och som i framtiden lär kämpa om topplaceri­ngar. Till dessa hör följande arter: mördarsnig­el, fiskmås, havstrut, silltrut, svan, Kanadagås, stadsduva, lodjur, björn, råtta, ekorrar; i synnerhet flygekorre, flugor av alla slag, alla djur i familjen gnagare, alla giftiga djur, alla blodsugand­e insekter, alla arter av fladdermös­s, hornsimpa, kaja, pissmyror och alla närbesläkt­ade arter, trollsländ­a, snok, alla paddor, rådjur, hare, kanin; i synnerhet city-kanin, mårdhund, räv, alla djur som äter trädgårdsv­äxter, alla djur som förstör skördar, engelskspr­åkiga hönor, vildsvin, alla arter av spindlar, alla djur som Bryssel vill skydda, alla invandrade djur, maneter, hästmyror, husbock, silverfisk­ar, loppor, vägglöss, bladlöss, flatlöss, springmask, binnikemas­k, malar av alla slag samt eukaryota organismer utan fotosyntes i största allmänhet, med undantag för ätliga svampar och den sympatiska igelkotten.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? iLLustrati­oN: MaiJa hurME ??
iLLustrati­oN: MaiJa hurME
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland