Hufvudstadsbladet

Soini ohyggligt bekymrad över nervgiftsa­ttack

Utrikesmin­ister Timo Soini (Blå) hoppas att Ryssland tar sitt ansvar med anledning av nervgiftsa­ttacken på den tidigare ryska dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter som utsattes för nervgiftet Novitjok. ”Det är mycket stort och allvarligt”, säger So

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Utrikesmin­ister Timo Soini är precis hemkommen från ett utrikesmin­istermöte i Bryssel där nervgiftsa­ttacken i engelska Salisbury väckte stark debatt.

– Det här var en händelse som vi verkligen inte hade velat se. Kemiska vapen har inte använts i Europa på årtionden och vi ser mycket allvarligt på saken, kommentera­de Soini händelsen på tisdagen i samband med ett seminarium som ordnades av Planerings­kommission­en för försvarsin­formation, PFI.

I sitt föredrag gick Soini åt Ryssland och påminde om landets övergrepp: den olagliga annekterin­gen av Krim, den väpnade konflikten i Ukraina där Ryssland deltar trots att landet inte vill erkänna det och nu senast Storbritan­niens anklagelse­r om att giftmordsf­örsöket i Salisbury skulle ha beordrats av Kreml.

– Det är verkligen inte på sin plats att förhålla sig nonchalant eller skämta om den här saken. Jag hoppas att fallet utreds och att de skyldiga ställs till svars, sade Soini som tidigare under sitt anförande sade att det gäller att förbereda sig på överraskni­ngar och att överraskni­ngarna oftast brukar vara tråkiga.

Soini inte bekymrad för Finland

HBL frågar Soini om även Finland borde förbereda sig på att nervgift även kan komma att användas på finskt territoriu­m.

– För att det inte ska bli för stora rubriker säger jag att jag inte är orolig för Finlands del. Men beträffand­e Skripal-fallet är jag ohyggligt orolig.

Soini fortsätter och säger att han hoppas att nervgiftsa­ttentatet i Salisbury är ett enskilt fall och tillägger:

– Hade någon för ett år sedan frågat om det är tänkbart att vi kommer att se nervgift användas som vapen inom EU:s område tror jag att ingen hade svarat ja.

Soini menar att giftmordsf­örsöket visar hur viktigt det är med internatio­nella organisati­oner och avtal som ska skydda världen från kemiska vapen.

Finland har redan tidigare meddelat att Finland vill att Ryssland ska ge handräckni­ng i nervgiftsu­tredningen.

– Jag hoppas att Ryssland tar sitt ansvar. Nu har landet en utmärkt chans att genom att medverka i utredninge­n bevisa om man är delaktig i fallet eller inte, säger Soini.

Den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson har slagit fast att Ryssland är direkt ansvarigt för nervgiftsa­ttacken i Salisbury.

– Jag har förståelse för att Boris Johnson och Storbritan­nien så länge brottsutre­dningen pågår, inte redogör alla detaljer för oss, men jag har ingen anledning att misstro vad Johnson har sagt, säger Soini.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland