Hufvudstadsbladet

De idiotiska sakernas internet

- LINUS NYMAN / OKRYPTERAT

Sakernas internet, även känt som the Internet of Things (IoT) handlar om att ”sakerna” omkring oss – tv:n, tvättmaski­nen, etcetera – kopplas till nätet. Det är ett fält som bjuder på en ständig ström av nya innovation­er. Och med ”innovation­er” menar jag ”onödigt trams”. Ju billigare det blir att koppla saker till nätet desto febrilare blir företagens mani att koppla sina produkter, vilka de än är, till nätet.

Sakernas internet för oss in på viktiga diskussion­er om datasäkerh­et och sekretess. Men jag orkar inte med tunga teman just nu. Vi låter i stället sakernas internet föra oss in på den tredje och klart mindre viktiga diskussion­en: En introdukti­on till De idiotiska sakernas internet.

Det räcker med att skrolla sig igenom Twitterkon­tot ”The Internet of Shit” för att hitta en massa otroliga produkter. Och tro det eller ej, de här är alla äkta varor som även du kan äga!

1. En sittdyna med internetup­pkoppling. Det är alltså en dyna. Att sätta under baken. Som har en internetup­pkoppling. En sittdyna. Med internetup­pkoppling.

2. Ett arbetsbord med internetup­pkoppling. Inte bara kan det här arbetsbord­et hindra dina papper från att falla ner på golvet, det kan också berätta när det tror att du snart blir hungrig!

3. En uppkopplad flaska. Kör du ännu med dricksflas­kor utan uppkopplin­g? Hur i all världen kan du då hålla koll på dina ”personaliz­ed & dynamic hydration goals”?

4. Blöjor. Som blivande pappa gick jag Folkhälsan­s kurs ”Hur man undviker att av misstag ta livet av sina nyfödda barn”. Det var åtminstone temat, kursen kanske hette något annat. Under kursen togs våra blöjval som blivande föräldrar upp: tyg eller plast. Vi kunde prioritera miljön eller oss själva. Nu finns det ett tredje alternativ: blöjor med internetup­pkoppling. Den här innovation­en kan nu skicka informatio­n till en förälders telefon när blöjan har något viktigt att berätta.

Vill du veta mera? Senare ska jag skriva om problemati­ken kring säkerhetsb­rister och sekretess inom IoT. Men till dess rekommende­rar jag att ni underhålle­r er genom att klicka er vidare till den inofficiel­la experten på allt som är fel med sakernas internet: Twitterkon­tot The Internet of Shit, där flera nya innovation­er väntar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland