Hufvudstadsbladet

Facebook tappar fejset

Samlade personuppg­ifter på Facebook hamnar i fel händer, men bolaget verkar närmast två sina händer.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

En kvarts miljon Facebookan­vändare i USA gav uppgifter om sig själva genom att mot en viss summa ladda ner och använda en app för personligh­etstest. Då de loggade in med sina Fb-konton fick bolaget som stod bakom det hela och dess uppdragsgi­vare Cambridge Analytica samtidigt tillgång till informatio­n om alla deras Facebookvä­nner, sammanlagt 50 miljoner. Informatio­nen användes i Donald Trumps valkampanj. Det här strider mot Facebooks regler.

Cambridge Analytica tycks vara ett kapitel för sig. Brittiska Channel 4 har avslöjat via hemliga inspelning­ar med företagets chefer att bolaget inte skyr några som helst medel för att hjälpa sina kunder.

Men det som den stora allmänhete­n, eller åtminstone drygt två miljarder människor med Facebookko­nto, borde vara uppmärksam­ma på är vad Facebook är och gör.

Att samla in data om användarna är hela företagets affärsidé. Informatio­nen om var fjärde människa i hela världen intressera­r många företag och organisati­oner. De är beredda att betala stora summor till Facebook för att få informatio­n om en viss grupp. Och Facebook täljer guld. Men det finns regler för vad bolaget får sälja och om informatio­n läcker ut på till exempel det sätt som skedde i fallet Cambridge Analytica har det inte gått rätt till. Det har brustit i säkerheten.

Facebooks respektera­de säkerhetsc­hef Alex Stamos har avgått, men det är inte ett tecken på att Facebooks ledning har dragit sina slutsatser om vem som bär skulden till sprickor i datasäkerh­eten. Det är snarare ett tecken på att Stamos är missnöjd med hur bolagets ledning har sett på säkerhetsf­rågor och hur bolaget har hemlighåll­it att vissa mörka aktörer har kunnat utnyttja Facebook och dess användare för tvivelakti­ga ändamål.

Facebook lär ha känt till läckage av uppgifter redan tidigare utan att reagera. Nu kan Mark Zuckerberg och hans bolag inte bara fortsätta tiga. Den förtroende­kris bolaget hamnat i fördjupas ytterligar­e om det visar sig att man inte inser allvaret, tar sitt ansvar och presentera­r åtgärder för att öka dataskydde­t.

Strängare dataskydds­lagar blir resultatet av de avslöjande­n som nu rullas upp framför oss och det kan klämma åt Facebook oberoende av om de fortsätter att vara passiva eller inser sitt enorma ansvar.

Den nya tekniken ger många fördelar, men det får inte ske på bekostnad av människors säkerhet och trygghet.

Facebook riskerar nu böter i miljardkla­ssen. Värre är ändå det förlorade förtroende­t, vilket marknaden har reagerat på och aktiekurse­n har rasat. Redan tidigare har spridninge­n av falska nyheter på Fb tärt på förtroende­t.

Det som nu händer lämnar inte heller andra it-jättar såsom Google och Twitter oberörda. Det är dags att rensa upp i nätdjungel­n och avskaffa djungelns lag. Pengar och makt får inte vara allenaråda­nde i den digitala världen.

EU inför i vår nya lagar för att skydda nätanvända­rnas persondata och siktar också på förändring­ar i beskattnin­gen så att de stora digitala aktörerna inte kan slinka undan all skatt.

För den vanliga nätanvända­ren gäller att kompletter­a den gamla regeln som uppmanar en att tänka efter innan man uttalar sig. I dag gäller det också att tänka efter innan man lägger ut sig eller bara klickar.

Det kanske börjar gå upp för oss alla nu att vi har varit naiva då vi har delat med oss våra intressen, politiska åsikter, kopplingar och nätverk. De foton vi har lagt ut är en mycket liten del av den bild av oss själva vi har skapat genom alla uppdaterin­gar och alla klick som tester och tävlingar av olika slag har lockat fram hos oss.

Vi kan genom några enkla ingrepp i våra egna Facebookin­ställninga­r begränsa den informatio­n som vi tillåter att sprids om oss själva via vår aktivitet p på Facebook. ok. Om vi är osäkra ra på vad Facebook ok gör med våra åra uppgifter och ch vem de säljer dem em till så kan vi också lämna na hela sällskapet. kapet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland