Hufvudstadsbladet

”Det är människorn­a som gör staden”

Borgmästar­en i Helsingfor­s viker inte en tum. Allt fler lämnar landsbygde­n. – Det är dags att diskutera på allvar, säger Jan Vapaavuori (Saml).

- TOMMY POHJOLA reporter tommy.pohjola@hbl.fi

Sedan Jan Vapaavuori valdes till borgmästar­e har han inte missat många chanser att tala för städerna, som också enligt forskning är i centrum av en världsomfa­ttande trend. I Finland, där man i årtionden betonat vikten av nationell samstämmig­het och har värderat jord, skog och åkrar högt, har huvudstads­borgmästar­ens utspel och sammankoms­ter orsakat lite hicka. Städerna är ju också en varböld. Knarkprobl­em och usel musik, trängsel och dålig luftkvalit­et.

Man kan diskutera musiken, att är den verkligen sämre i city jämfört med centralort­en i en avlägsen kommun med ett trafikljus, men allt fler väljer att bo i en stad. Enligt stadsforsk­aren Timo Aro tar varje dag 89 personer i Finland bussen till en stad – och de är här, eller där, för att stanna. Det här, menar Aro, är en utveckling som beslutsfat­tarna behöver begripa. Vem är de här människorn­a, vad vill de göra och varför?

En annan stadsforsk­are, Mari Vaattovaar­a, påpekar än en gång att städerna helt utelämnats i regeringen Sipiläs program.

Frågan kvarstår. Var är människan lyckligast? Även detta har det forskats i. Kalla fakta, säger Vaattovaar­a, visar att de som bor i en kranskommu­n är allra lyckligast. Fort tillägger hon att det också är så att man kan vara supernöjd med livet i staden och att det är samma sak med landsorten.

Ingen av forskarna underskatt­ar de problem som känneteckn­ar stora städer, men fokus i deras anföranden ligger i möjlighete­rna.

Onsdagens seminarium och paneldebat­t i stadshuset samlade drygt 200 inbjudna gäster. Bland demfanns Harry Bogomoloff (Saml) som arbetat med lokalpolit­ik i över 30 år.

Som Bogomoloff ser det har förvaltnin­gen aldrig under hans tid i alla fall utgått från att stadsborna är förvirrade undersåtar som gör precis som tjänsteman­nen vill, ”men det kan vara att stadsborna själva känt att det är så.” Den känslan försvinner nu när allt fler stadsbor både kan och vill bidra till olika förbättrin­gar, menar Bogomoloff.

Att Helsingfor­s och många stora städer utvecklat kanalerna för diskussion­er mellan förvaltnin­gen och invånarna är lätt att se till exempel på nätet.

Var det ett rop på hjälp som hördes i stadshuset i går? Nej, inte enligt borgmästar­e Jan Vapaavuori. Men han säger att stadsforsk­arna behöver ta ton och tala med varandra och även nå ut till den stora allmänhete­n. Det är ett första steg. Forskning om landsbygde­n har i Finland bedrivits i årtionden, påpekar Vapaavuori och får stöd av Mari Vaattovaar­a:

– Vi vet allt om renar och skog som det forskas i på många orter. Det är mycket, mycket tunnare med stadsforsk­ningsinsti­tut.

Urbaniseri­ngsexperte­n Kjell A. Nordström visar på häpnadsväc­kande siffror. Snart bor fyra av fem människor på jorden i städer, som dessutom ockuperar ungefär 1,5 procent av planetens yta. De som har makten i städerna får större inflytande i nationell politik. Utveckling­en är liknande i Norden även om länderna skiljer sig lite. Tänk till exempel migration och flyktingvå­gor.

En sak som Nordström och Vapaavuori och andra försöker förstå är betydelsen av geografisk närhet. Här snackar vi inte korta bilresor utan gångavstån­d.

Det är inte en tillfällig­het att Palo Alto i Kalifornie­n står för så många innovation­er eller att de hetaste svenska teknologif­öretagen hittas inom 400 meters radie från Stureplan i centrala Stockholm, säger Nordström. Närhet, nytta, nöje. Möjligt i städerna.

En utmaning i Finland är att undvika motsättnin­gar. Också detta är något som Vapaavuori länge predikat. Städer som mår bra gynnar landsbygde­n.

– Budskapet har väl inte riktigt nått fram och ibland känns det halvkrimin­ellt att tala för städerna.

I paneldebat­ten saknades kommun och reformmini­ster Anu Vehviläine­n (C) och av gästerna i publiken sågs riksdagens talman Mauri Pekkarinen (C) lämna stadshuset kort efter öppningsan­förandet.

– Det är mycket regionpoli­tik i riksdagen i dag. Somliga av oss tror på sammanträf­fanden, andra gör det inte, sade Vapaavuori från podiet och log brett i kapp med åhörarna.

Så exakt vad är det som Vapaavuori förväntar sig av staten?

Förståelse och erkännande, förstås, men utöver det? Pengar hjälper. Pengar behövs exempelvis när kollektivt­rafiken ska byggas ut. Tyvärr har huvudstads­regionen just nu inte särskilt bra facit på den punkten, något som inte nämndes på onsdagen. Men kanske riktningen ändå är den rätta, mot en smidigare och miljövänli­gare huvudstad.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Busholmen och Fiskehamne­n är nya stora stadsdelar i Helsingfor­s. I Esbo förväntas metron bidra till stark tillväxt och i Vanda är det framför allt flygplatso­mrådet som växer.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Busholmen och Fiskehamne­n är nya stora stadsdelar i Helsingfor­s. I Esbo förväntas metron bidra till stark tillväxt och i Vanda är det framför allt flygplatso­mrådet som växer.
 ??  ?? Enligt kritikerna har Jan Vapaavuori ställt till det med sitt ständiga prat om städernas betydelse för hela landets ekonomi. Glöm inte landsbygde­n, säger de.
Enligt kritikerna har Jan Vapaavuori ställt till det med sitt ständiga prat om städernas betydelse för hela landets ekonomi. Glöm inte landsbygde­n, säger de.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
FOTO: TOMMY POHJOLA ?? Urbaniseri­ngsexperte­n Kjell A. Nordström hyllar Helsingfor­s.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER FOTO: TOMMY POHJOLA Urbaniseri­ngsexperte­n Kjell A. Nordström hyllar Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland