Hufvudstadsbladet

Lex Malm förkastade­s

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Riksdagen har beslutat förkasta medborgari­nitiativet om att bevara Malms flygplats. Ett försök från Sannfinlän­darnas sida att behandla det ursprungli­ga medborgari­nitiativet släpptes inte fram av talmannen, för att det hade stridit mot grundlagen.

Riksdagen antog alltså enhälligt det förslag som lades fram av trafikutsk­ottet – att förkasta medborgari­nitiativet, men i stället förplikta regeringen att jobba fram alternativ till Malm, så att verksamhet­en kan fortsätta ”inom ett rimligt avstånd”.

Sannfinlän­darna hade på tisdagen krävt att riksdagen ska behandla medborgari­nitiativet i sin ursprungli­ga form, som motförslag till utskottets syn på saken.

Det var Mika Raatikaine­n (Sannf) som förde fram motförslag­et.

Riksdagens vice talman Mauri Pekkarinen, som ledde plenum, inledde ändå med att säga att han inte kan låta Raatikaine­ns förslag gå till omröstning.

– Eftersom förslaget inte vore grundlagse­nligt ger jag det inte till omröstning, sade Pekkarinen och klubbade därefter att utskottets förslag är enhälligt godkänt.

Grundlagsu­tskottet har tidigare gett sitt utlåtande, och sagt att förslaget i den formen, där det går in för att ändra på ett kommunalt beslut om stadsplane­n, är problemati­skt med tanke på kommunerna­s självbestä­mmanderätt. Den lagtext som medborgari­nitiativet föreslog skulle alltså inte, enligt grundlagsu­tskottet, ha varit dugligt utan krävt vidare beredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland