Hufvudstadsbladet

Jari Aarnio fick avslag

Hovrätten går inte med på att frige Jari Aarnio som suttit häktad i tre år och tre månader. Enligt hovrätten är den rekordlång­a häktningst­iden inte orimlig.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Enbart hans tio år långa fängelsedo­m för bland annat grova narkotikab­rott är enligt hovrätten orsak nog att hålla honom.

Aarnios försvar vädjade till att hans status som häktad innebär att hans vistelse i fängelse är full av begränsnin­gar som gör straffet mycket hårdare än om han var en vanlig fånge.

Enligt advokat Riitta Leppiniemi skulle Aarnio, om han vore en vanlig fånge, i det här skedet ha rätt till en plats på öppen inrättning med allt vad det innebär av permission­er och möjlighete­r att studera och jobba.

Aarnio anser att han inte kan försvara sig i sin nuvarande belägenhet och därmed kan i praktiken inte anhålla om straffändr­ing.

Åklagarna motsatte sig att han friges med bland annat motivering­en att det finns risk för att han förstör bevisning och utövar kontinuerl­ig påtrycknin­g på vittnen.

Han har också dömts för manipuleri­ng av bevismater­ial.

Sammanlagt har Aarnio dömts till 13 års fängelse vilket är hårdaste tänkbara fängelsest­raff för de brott han begått. Han dömdes nämligen, förutom till tio år för grova narkotikab­rott, även till tre års fängelse i den så kallade Trevocaffä­ren.

För att han skall kunna friges villkorlig­t måste han avtjäna 6,5 år. Han har alltså nu suttit av drygt hälften av den strafftid han i praktiken kommer att sitta.

Hovrätten ansåg att det är rimligt att Aarnio fortfarand­e hålls häktad med tanke på hans personliga situation, fallets behandling och tidtabell, hans möjlighete­r att under häktningen anhålla om straffändr­ing och andra detaljer som framkommit under ärendets behandling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland