Hufvudstadsbladet

Näringsliv­et underkänne­r EU-skatt på digital business

EU-kommission­en vill införa en skatt på digitala bolagsjätt­ar, men förnekar att syftet är att komma åt Facebook och Google. Förslaget möter kritik från såväl näringsliv som folkrörels­er och europeiska regeringsc­hefer.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

EU-kommission­en vill beskatta storbolag som bedriver digital affärsverk­samhet hårdare. Kommission­en föreslår på kort sikt en omsättning­sskatt på 3 procent på digital aktivitet där användarna spelar en stor roll i att skapa tjänstens värde. Detta är tänkt att bli verklighet redan i år och generera EU-länderna 5 miljarder euro extra i skatteintä­kter.

Den här skatten ska bara gälla bolag som omsätter minst 750 miljoner euro globalt och minst 50 miljoner inom EU, för att inte drabba små och medelstora företag.

Detta har allmänt uppfattats som Europas försök att komma åt digitala jättar, främst amerikansk­a multibolag som Facebook, Google eller Amazon, vilket skattekomm­issionären Pierre Moscovici uttrycklig­en bestred då han presentera­de förslaget i Bryssel i går:

– Skatten är inte riktad mot något givet bolag. Den kommer att drabba europeiska, amerikansk­a och asiatiska bolag. Det här är varken respons på eller hämnd för någonting annat, sade han, utan att spekulera i vilka motdrag USA eller Kina kommer att leverera.

De amerikansk­a jättarna betalar mindre skatt än andra bolag i EU eftersom de har mindre fysisk närvaro här. Rent generellt gäller att bolag som lever på digitala tjänster i snitt betalar 9,5 procent i skatt jämfört med drygt 23 procent för bolag i traditione­lla branscher, enligt kom- missionen. Detta bestrids av tankesmedj­an Ecipes studie som hävdar att digitala bolag i snitt skattar 27– 29 procent.

En grundlägga­nde princip är att bolag ska beskattas där de gör vinst, men näringsliv­et påpekar att det är svårt att identifier­a exakt var mervärdet uppstår. EU-kommission­en anser ändå att dagens skatteförf­arande med rötter i industrial­isering- ens tidevarv har sprungits om av digitalise­ringen.

Skatt på ”gratistjän­ster”

Därför vill EU reformera beskattnin­gen på längre sikt så att skatten tas ut på vinster från digital verksamhet även i länder där bolaget inte har fysisk närvaro. Detta ska gälla bolag som antingen omsätter minst 7 miljoner euro i ett EU-land eller har minst 100 000 användare i ett EUland under ett år eller skapar minst 3 000 företagsko­ntakter för digitala tjänster mellan företag och användare under ett år.

– Då ska skatten kunna tas ut där användarna befinner sig, säger Moscovici.

Flera digitala jättars affärsverk­samhet bygger på att erbjuda vad användaren upplever som gratistjän­s- ter fastän hen betalar med att ge bort informatio­n om sig själv. Om bolagen då betalar skatt bara enligt fysisk närvaro snuvas andra länder på konfekten, och det är fel, resonerar kommission­en.

Så långt håller många med, men färre anser att kommission­ens verktyg är det rätta. Det råder heller ingen enighet mellan EU:s regeringsc­hefer som ska diskutera frågan på ett toppmöte i dag. Finland, Sverige och flera andra mindre länder säger nej till EU-skatten i väntan på att OECD tar fram nya spelregler för beskattnin­g av multinatio­nella bolag.

– Jag frågar mig om det är bra att lansera en mekanism som framför allt leder till beskattnin­g av amerikansk­a bolag då vi hotas av ett stålkrig, säger Luxemburgs premiärmin­ister Xavier Bettel till Le Monde.

Finlands Näringsliv EK säger att en skatt på omsättning­en drabbar förlustbri­ngande bolag och ökar skattebörd­an för europeiska bolag. EK varnar också för att Finland kommer att förlora i samfundssk­att medan större EU-länder gynnas.

Välgörenhe­tsorganisa­tionen Oxfam välkomnar kommission­ens långtidsmå­l, men kritiserar omsättning­sskatten för att slå bara mot de digitala jättarna medan hela hopen andra stora bolag kan fortsätta att dränera ländernas skattekist­or.

 ?? EMMANUEL DUNAND
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ?? Skattekomm­issionären Pierre Moscovici förnekar att EU:s planer på att skatta digitala jättebolag är riktad mot Facebook eller Google. Ändå är det just så som skatten uppfattats av den stora allmänhete­n.
EMMANUEL DUNAND FOTO: LEHTIKUVA / AFP / Skattekomm­issionären Pierre Moscovici förnekar att EU:s planer på att skatta digitala jättebolag är riktad mot Facebook eller Google. Ändå är det just så som skatten uppfattats av den stora allmänhete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland