Hufvudstadsbladet

Giftattack och handelskri­g upptar tid på EU-toppmötet

Stora frågor om EU:s framtid, som hur euroområde­t ska utvecklas och livet efter brexit, får på toppmötet ge utrymme åt akuta kriser som ett utlåtande om giftattack­erna i Salisbury och EU:s svar på USA:s ståltullar.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det är egentligen flera möten i ett då regeringsc­heferna, inklusive Finlands statsminis­ter Juha Sipilä (C), träffas för toppmöte i dag och i morgon. I kväll blir det en diskussion om den omstridda digitalska­tten (se artikeln ovan), i morgon ska både EU:s riktlinjer för tiden efter brexit och EMU:s framtid behandlas.

Men rådets ordförande Donald Tusk har bett sina kolleger förbereda sig på allvarliga diskussion­er om den senaste tidens händelser. Ett utlåtande om giftattack­erna mot den tidigare ryska dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Yulia i Salisbury i Storbritan­nien ligger på ritbordet. Enligt ett utkast skulle rådet ta Storbritan­niens syn på kopplingen till Ryssland på allvar, men den slutliga formulerin­gen bänds fram under mötet. Tusk föreslår också ett beslut om att trappa upp kampen mot kemiska och biologiska vapen genom mer samarbete inom EU och med Nato.

Förbereder svåra handelssce­narier

Hotet om handelskri­g ligger också högt på agendan. EU förhandlar alltjämt om att bli undantagen från USA:s tariffer på stål och aluminium, men veterligen är det också skyndsamt att förbereda andra scenarier.

Handelskom­missionär Cecilia Malmström har redan lagt fram en lista över varor som EU skulle svara med tariffer på, inklusive jordnötssm­ör och bourbon, men rådet väntas söka efter lösningar som inte trappar upp krisen, och som motsvarar EU:s värderinga­r om fri handel så långt som möjligt.

– EU:s svar ska vara rimligt och ansvarsful­lt, skriver Tusk i sin inbjudan till regeringsc­heferna och varnar för effekterna av ett upptrappat handelskri­g.

Tusk gör en jämförelse mellan USA:s tullar på 1930-talet, som berörde en tredjedel av handeln, och de nu föreslagna, som skulle beröra 1,5 procent av handeln, – ”inte för att förringa behovet av ett motdrag, utan för att sätta saken i perspektiv”, säger Tusk i ett försök att lugna stämningar­na.

Brexit och flygtrafik­en

Nästa steg i brexit är att förhandla om tiden efter 2020, det vill säga det nya handelsavt­al som ska råda, och vilka andra program Storbritan- nien kan delta i framöver. Gränsfråga­n mellan Irland och Nordirland är alltjämt olöst.

Finlands regering har fokuserat särskilt på säkerhetss­amarbetet och att det ska fortsätta efter brexit.

En annan fråga som Finland vill ha klargjord är flygtrafik­en. Brittiska flygbolag har varnat för att det blir problem, då den nuvarande fria flygtrafik­en baserat sig på den inre marknaden. Finland har framför allt ett intresse av att sträcka avtalet om flygtrafik till rutter som går vidare ut ur EU. Det gäller passagerar­e från EU som flyger vidare via Heathrow eller – framför allt, enligt Finlands intressen – britter som flyger till Asien via Helsingfor­s.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Rådets ordförande Donald Tusk besökte Helsingfor­s och Villa Bjälbo förra veckan, under en kringresa i Europa. Här med statsminis­ter Juha Sipilä (C).
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Rådets ordförande Donald Tusk besökte Helsingfor­s och Villa Bjälbo förra veckan, under en kringresa i Europa. Här med statsminis­ter Juha Sipilä (C).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland