Hufvudstadsbladet

Nya strejker hotar stänga bankkontor

Bankerna strejkar från och med måndag i tre etapper om ingen lösning nås i den segslitna tvisten om ett nytt kollektiva­vtal för finansbran­schen. Bägge parter försäkrar att de gör sitt yttersta för att undvika en strejk.

- KATARINA KOIVISTO

Det är oenighet om arbete under lördagar och söndagar som gjort att arbetsgiva­rna och arbetstaga­rna har svårt att enas om ett nytt avtal för finansbran­schen. Förhandlin­gar kring avtalet har förts sedan oktober i fjol, men hittills har parterna inte kunnat enas om någon kompromiss.

Nu varslar bankerna om strejk i tre etapper. Nås inget samförstån­d vid de förhandlin­gar som förs under slutet av veckan är OP först ut och arbetskonf­likten där stänger de flesta av andelsbank­ens kontor måndag till onsdag nästa vecka. Utan avtal följer en arbetskonf­likt vid Nordeas kontor veckan efter påsk, medan de övriga bankerna stänger med start den 9 april.

Eftersom förhandlin­gar pågår är parterna ovilliga att kommentera situatione­n. De är ändå överens om att en strejk borde undvikas.

– Vi förhandlar på allvar och hoppas att det här nu löser sig snabbt, säger vd Tuomas Aarto, ordförande för servicebra­nschens arbetsgiva­re Palta.

Ordförande för Nordeas banktjänst­emäns fack Nousu Kari Ahola konstatera­r att det är klart att förhandlin­garna är svåra när man blir tvungen att hota med strejk.

– Situatione­n är svår, men det är givet att vi försöker hitta en gemensam väg framåt för att undvika en strejk, säger Ahola.

Senast var bankkontor­en stängda två dagar i början av januari på grund av samma konflikt. Arbetstaga­rparten har upplevt att arbetsgiva­rna ensidigt vill diktera villkoren för helgarbete, medan arbetsgiva­rna har upplevt att frågan är för viktig för att man ska kunna lösa den enbart med lokala avtal.

Ingendera parten vill nu kommentera huruvida åsikterna alls närmat sig varandra. Situatione­n är känslig i en konflikt som dragit ut på tiden, konstatera­r Aarto.

Medlingen fortsätter i dag hos riksförlik­ningsman Minna Helle. Om ingen lösning nås börjar strejken på OP:s kontor på måndag.

OP uppmanar sina kunder att i mån av möjlighet sköta sina ärenden på bankkontor­en redan den här veckan. Gruppen uppger att den ändå strävar efter att trygga privatkund­ers och företagsku­nders viktigaste tjänster såsom kortbetaln­ingar, uttag i kontantaut­omater och utbetalnin­g av löner och pensioner. Banken påminner om att man dessutom kan lyfta kontanter i en del affärer och kiosker.

Banktjänst­emännen represente­ras i konflikten av fackförbun­det Pro och av Nousu, medan arbetsgiva­rens förhandlin­gar sköts av Palta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland