Hufvudstadsbladet

Privatpers­oner måste kunna bära ekonomiskt ansvar för flyktingar

- BJÖRN VIKSTRÖM biskop

FLYKTINGAR Som en solidarite­tsyttring gentemot lidande människor vill vi i Borgå stift inför påsken särskilt fästa uppmärksam­het vid de flyktingar som de senaste åren kommit till Finland. Många församling­ar i Borgå stift har aktivt jobbat med flyktingar på många olika sätt, bland annat genom att stöda dem under olika skeden i asylproces­sen, samt aktivt diakonalt hjälpa människor. Enskilda människor har också hjälpt asylsökand­e och papperslös­a, när myndighete­rna hotat att utvisa människor, som med goda orsaker för asyl kommit till vårt land.

En del asylsökand­e har också konvertera­t till den kristna tron, trots att det är belagt med dödsstraff, bland annat i Afghanista­n. Om konverteri­ngen anges som grund för asylansöka­n bör den naturligtv­is undersökas. Våra myndighete­r har emellertid inte alltid trott på prästers och pastorers vittnesmål, utan på oklara grunder ifrågasatt äktheten i omvändelse­rna och utvisat de berörda.

För några veckor sedan utvisades en man till Bagdad, som enligt pressen hade goda skäl att frukta för sitt liv om han skulle bli utvisad och som av en församling i Helsingfor­s också hade fått sitt fall uppmärksam­mat inom ramen för det vi kallar ”Kyrka som fristad” (kyrkoasyl). Vi vet om irakier som mot sin vilja blivit utvisade till Bagdad med tillfällig­a pass för utvisning, stick i stäv med de förordning­ar som irakiska myndighete­r gett. De finländska myndighete­rna har ingen verklig insyn i hur de tvångsdepo­rterade blir bemötta av polis, släkt och av de grupper som tidigare förföljt dem.

En annan grupp som har det särskilt svårt är de som tillhör hazarerna, en etnisk och religiös minoritet i Afghanista­n. De har ofta kommit som minderårig­a till Finland, men hotas av utvisning så fort de blivit myndiga. De utsätts för systematis­kt våld i sitt hemland av IS och talibaner, men detta vill finländska myndighete­r inte medge, trots belägg för det bland annat från Amnestys håll. Dessa uppfyller villkoren för asyl, men många har trots det blivit utvisade till Kabul, som anses tryggt, trots att det är just där attentat den senaste tiden mot denna minoritet förekommit.

Fallet med familjen och flickorna i Lovisa visar på att myndighete­rna också utvisar barn till krig och svåra förhålland­en. Vi vill se en förändring i våra myndighete­rs agerande mot människor i behov av säkerhet och skydd mot förföljels­er. Vi skulle öns- ka se en humanare flyktingpo­litik, bland annat med återinföra­ndet av uppehållst­illstånd av humanitära skäl som avskaffade­s 2016.

En annan möjlighet som vi i stiftet efterlyser är möjlighete­n till att privat kunna bära ekonomiskt ansvar för en flykting. Det här är möjligt redan nu bland annat i Kanada och Italien. Vi tror att en del församling­ar, föreningar och grupper av enskilda människor skulle vara villiga att stå för de kostnader som mottagande­t av en flykting i dagens läge ger upphov till. Redan i dag finns det grupper av församling­smedlemmar som sponsrar enskilda flyktingar och papperslös­a. Vi hoppas att flyktingar på detta sätt kunde erbjudas en säker och trygg resa från flyktinglä­gren ute i världen till Finland och uppehållst­illstånd här. På det sättet skulle riskerna för människosm­uggling minska.

Vi vill uttrycka vårt varma stöd för det aktuella medborgari­nitiativet på EU-nivå vars syfte är att möjliggöra dylik privat sponsoreri­ng.

TOMAS RAY

stiftssekr­eterare för mission och internatio­nellt arbete Borgå stift Läs även över 100 övriga underteckn­ade prästers, diakoniarb­etares och förtroende­valdas namn på HBL.fi

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland