Hufvudstadsbladet

Tiden är ute

-

”Jag ville att Maria skulle känna, inte spela, ilskan och förnedring­en”, beskrev Bernardo Bertolucci den ökända våldtäktss­cenen i Sista Tangon i Paris (1972). Scenen ändrades av regissören Bertolucci och den manliga huvudrolls­innehavare­n Marlon Brando bakom ryggen på den 19-åriga Maria Schneider, som enligt regissören skulle känna sig förnedrad på riktigt, reagera ”som flicka, inte som skådespela­re”. Schneider har efteråt berättat att hennes tårar i scenen var äkta, och att hon kände sig våldtagen av både Brando och Bertolucci, som bägge vann var sin Oscar för filmen.

Ingen var emellertid intressera­d av Schneiders trauma, och Bertolucci erkände sveket offentligt först 2013, två år efter Schneiders bortgång. Han hade skuldkänsl­or, men ångrade inget. På Youtube kan man se honom bedyra sin konstnärli­ga frihet.

Det var Bertolucci och hans films öde som jag tänkte på i måndags då jag tittade på Aku Louhimies i A-Studio. Sista Tangon i Paris har försvunnit från kritikerna­s topplistor när det gäller 1970-talsfilmer, och vittnesmål om Louhimies kränkande regissörss­til kommer att för alltid skugga hans filmer.

När Yle publicerad­e journalist­en Sara Rigatellis välresearc­hade reportage (19.3) om kritiken mot Aku Louhimies låg fokus just på hans arbetssätt: en rad kvinnliga skådespela­re berättade om en förnedrand­e och sadistisk regissörss­til. De beskrev kränkninga­r som skulle få skådespela­rna att reagera som människor, inte praktisera sitt yrke.

Också samtalet i A-Studio var tänkt att handla om Louhimies ”metod”, med en skådespela­re, en lektor i skådespela­rkonst vid Teaterhögs­kolan samt en annan filmregiss­ör bland studiogäst­erna. Louhimies däremot verkade vara medieträna­d för att inte tala om sitt arbetssätt. I stället bad han otaliga gånger om ursäkt för kommunikat­ionsproble­m. Han beklagade, men ångrade inget och än mindre gick med på att ifrågasätt­a sin ”metod”. Genimyten bygger på en mystik, och än en gång berövades kvinnliga skådespela­re sin yrkesroll.

Yles val att i #metoo-rapporteri­ngen fokusera på maktmissbr­uk, mönster och strukturer snarare än individer och känslor har varit lovvärt, men det finns en elefant kvar i rummet: det kvinnoföra­kt som uppenbarli­gen finns såväl inom filmbransc­hen som i samhället i stort. Aku Louhimies har inte förstått att kvinnor är människor, var skådespela­ren och regissören Leea Klemolas kommentera­r till diskussion­en om dennes arbetssätt (Huomenta Suomi 20.3).

Misogynin som meetoo-rörelsen avslöjat är så obscen att många helst skulle vända bort blicken och låtsas om ingenting. I stället behöver vi fortsätta diskutera vad vår samtid kommunicer­ar med alla nakna, misshandla­de kvinnokrop­par på den vita duken. Det finns ett samband att undersöka mellan kvinnors roller i filmer och deras platser i produktion­en.

När filmfolk i morgon klär sig fint för Jussigalan är det si och så med feststämni­ngen, men en sak är klar: branschen är skyldig Sara Rigatelli ett stort tack för reportage som möjliggör en nystart. Tiden är ute för det gamla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland