Hufvudstadsbladet

Sämst i Norden 2020

Toppidrott­en står inte högt i kurs i Finland.

-

Synen var absurd. Den rödsvarta tävlingscy­keln låg övergiven i snödrivan utanför det sydkoreans­ka hotellet, där ett stort antal OS-idrottare och funktionär­er var inkvartera­de.

Profilhjul­en var snygga. Kolfiberra­men något okänt kinesiskt märke. Jag kunde inte låta bli att tänka på den 2 000 euros cykel som toppidrott­schefen Mika Kojonkoski fått i födelsedag­spresent av sina kollegor vid den olympiska kommitténs enhet för toppidrott. Kanske det här var den?

I vilket fall som helst kunde den fungera som en metafor för toppidrott­senhetens resa med Kojonkoski vid rodret. Baksmälla och en stor nota i bakfickan.

Finland skulle bli det mest framgångsr­ika landet i Norden år 2020. Det är fortfarand­e två år dit, men toppidrott­senhetens ledord har redan blivit ett skämt.

Under tiden har det framkommit uppgifter om hur olympiska kommittén slösat med sina värdefulla resurser, som i huvudsak kommer ur statens kassa. Pengar som borde gå till att stödja idrott har använts till skyhöga löner, dyra seminarier och märkliga reseersätt­ningar. Ja, och den där födelsedag­spresenten. Samtidigt undrar en stor del av landets toppidrott­are hur de ska ha råd med mat.

Sammanslag­ningen av Finlands idrott Valo och den olympiska kommittén ser ut att ha resulterat i en snårig organisati­on, där den stora vinnaren inte är finländsk toppidrott. Eller idrott över huvud taget.

Vinterspel­en i sydkoreans­ka Pyeongchan­g slutade med ett godkänt resultat för Finland: sex OS-medaljer var i linje med målsättnin­garna. Mindre meriterand­e för toppidrott­senheten är att en storbegåvn­ing – Krista Pärmäkoski – tog hälften av dem.

Samtidigt skrev Norge historia med 14 guld och 39 medaljer. Sverige? 7 guld och 14 medaljer. Ok, vi vann över Danmark. Danmark, som tog 15 OSmedaljer i föregående sommarspel i Rio de Janeiro, då Finland kom hem med ett brons.

Finlands idrottssys­tem är en exposé i tungrodd, dyr byråkrati. För fem år sedan skrev den berömda toppidrott­ens förändring­sgrupp att ”idrottaren ska stå i centrum”. Har det förverklig­ats? Är vi ens på väg ditåt? Skidlandsl­aget är en bit på väg.

Snart utser olympiska kommittén en efterträda­re till Mika Kojonkoski. Han har fått skulden för de uteblivna framgångar­na – för att Finland inte längre är en stor idrottsnat­ion. Snacka om otacksam uppgift.

Ändå ligger orsakerna djupare än så. Det handlar om hur hela samhället förhåller sig till toppidrott. Hur högt vi värderar dem, som sätter sig själva i spel för att förverklig­a sina drömmar inom o idrott? d

Högt Högt. Då det går bra. Då det går mindre bra är idrottsutö­varna spottkoppa­r, som är allmänt byte för hån och dåliga skämt. Det är inte ett klimat som uppmuntra muntrar till att göra uppoffring­ar och ta riske risker.

mindre pengar till toppidrott än Sve Sverige och Norge, ungefär 15 miljoner eu euro per år, en bråkdel av Veikkaus spelin spelintäkt­er (det är alltså inte skattemede medel). Men också näringsliv­ets stöd till in individuel­la idrottsutö­vare är klart mind mindre än i grannlände­rna. Det handlar fö förstås inte bara om pengar – utan om hur de används. I synnerhet får unga i idrottsutö­vare en för liten del av resurse resurserna. Tränare uppskattas inte alls.

Det är bara att önska den nye Kojonko jonkoski lycka till. Om två år är det somm sommar-OS och Finland kan räkna med h högst två, tre medaljer. Det är inte bäst i Norden. Det är sämst i Norden.

”Då det går mindre bra är idrottsutö­varna spottkoppa­r, som är allmänt byte för hån och dåliga skämt. Det är inte ett klimat som uppmuntrar till att göra uppoffring­ar och ta risker.” MARCUS LINDQVIST Sportredak­tör

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland