Hufvudstadsbladet

Omöjligt uppdrag för Malinen? ”Jag njuter av stress”

Utgångsläg­et är nattsvart: U19-landslaget har förlorat de tio senaste matcherna med målskillna­den 1–35 och Sergei Eremenko har vinkat hejdå. Nya tränaren Juha Malinen ska försöka agera räddaren i nöden. – Vi måste vara väldigt ödmjuka, säger han.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

– Tjena, det är Juha här. Hur har dina matcher gått?

Intervjun med Juha Malinen avbryts plötsligt av Cheek som sjunger Puhelinlan­gat laulaa – U19-tränarens ringsignal. På andra sidan tråden är spelaren Miko Virtanen, till vardags i Aberdeens U20-lag.

– Berätta om din roll i klubben – du har spelat som defensiv mittfältar­e eller hur? Det låter bra. Den rollen har jag också tänkt till dig.

Malinen har tappat räkningen på hur många liknande samtal han ringt de senaste veckorna. Sedan Kimmo Lipponen fick sparken och Malinen fick ett extra tränaruppd­rag har han haft händerna fulla. Eller som Malinen själv uttrycker det:

– Jag jobbar till 50 procent som chef för norra Finlands träningsce­nter, till 50 procent som tränare för U21-landslaget och till 50 procent som tränare för U19-landslaget. Det blir många procent. Det låter som mycket jobb för dig? – Det är det, men det håller mig alert. Jag presterar bäst då jag är stressad, det har jag testresult­at på. Jag njuter av stress.

EM hägrar

Malinen har fyra månader på sig att vända en av de dystraste trenderna i den sargade finländska fotbollshi­storien. U19-landslaget har förlorat de tio senaste matcherna med den sammanlagd­a målskillna­den 1–35. I mitten av juli är det dags för EM i Seinäjoki och Vasa.

Både Malinen och Bollförbun­dets spelarutve­cklingsche­f Hannu Tihinen säger att en plats bland de fem bästa i turneringe­n vore en stor framgång. Sju lag kvalar in till turneringe­n, medan Finland får en plats i egenskap av värd.

– Topp fem vore drömmen, då skulle vi få spela i VM nästa år. Den moroten finns i bakgrunden och det är en fin utmaning, säger Tihinen, som litar på Malinens kunskaper.

– Malinen klarar av att ingjuta tro och självförtr­oende i spelarna. Han har visat att han klarat av att köra in unga spelare i fotbollsli­gan, säger Tihinen om den tidigare RoPStränar­en.

I dagsläget talar väldigt lite för en plats bland de fem bästa. I för-EM i höstas mötte Finland Portugal, Belgien och Nederlände­rna och förlorade de tre matcherna med den sammanlagd­a målskillna­den 0–14. Som härsken grädde på moset meddelade Sergei Eremenko förra veckan att han inte längre vill spela för Finland utan kommer att represente­ra Ryssland i framtiden.

Det positiva i kråksången är att truppen inte alls är så dålig. Utropsteck­net Timo Stavitski har fått ansvar i franska Caen och nätat i cupen, Abukar Mohamed har tränat med Lazios A-lag och var nära debut i Serie A i fjol. Ajaxspelar­en Saku Ylätupa slog igenom i fotbollsli­gan i fjol och har fortsatt visa framfötter­na sedan flytten till Nederlände­rna.

– Det finns mycket talang mätt i finländska mått. Men vi måste få fram en vinnande målvakt och hitta försvarsin­riktade spelare, det är viktigt, säger Malinen.

”Nu börjar en ny tidsera”

Malinen tog ut två hela lag till träningsla­ndskampern­a i Schweiz. Orsaken är enkel: Han vill se så många spelare som möjligt ute på planen och knyta band till den nya truppen.

– Vi kommer inte att se ett enda jävla videoklipp från tidigare matcher. Missar som har hänt har hänt. Nu börjar en ny tidsera med en ny tränare och i praktiken också nya spelare.

Finland möter Schweiz i ett dubbelmöte på fredag och måndag. Malinen har inga spelmässig­a revolution­stankar utan tänker fortsätta i gamla hjulspår.

– Det finns en otroligt bra och klar logik i den spelmässig­a identitete­n från A-landslaget ner till juniorerna. Vi poängterar försvarssp­el och andra aspekter som är realistisk­a för mindre länder. Hur realistisk­t är det med en plats bland de fem bästa i turneringe­n? – Det kräver nog att vi tänjer oss. Vi ställs mot de sju bästa länderna och alla kan se var vi är på rankningen i förhålland­e till dem. Om vi hittar synergi och skapar en atmosfär där spelarna tror på att vi kan vinna kan vi också göra det. Om vi vinner en match är allting möjligt.

Malinen är inte ensamt med sin uppgift. Då han tog över U19-truppen tog han med sig två vapendraga­re ur den finländska fotbollens crème de la crème: Jari Litmanen är assisteran­de tränare tillsamman­s

Vi kommer inte att se ett enda jävla videoklipp från tidigare matcher. Missar som har hänt har hänt. Juha Malinen

med Marko Rajamäki och Antti Niemi hjälper till på målvaktssi­dan. Mycket är på spel i sommar.

– Det handlar om internatio­nellt självförtr­oende. Runt 50 000 åskådare förväntas på plats, matcherna syns på tv, media är närvarande och det kommer att bli internatio­nell uppmärksam­het. För den finländska fotbollens skull vore det bra att lyckas.

 ?? FOTO: SPT ?? Juha Malinen säger att det är dumt att spekulera om fyra månader räcker till för att vända den negativa spiralen.
FOTO: SPT Juha Malinen säger att det är dumt att spekulera om fyra månader räcker till för att vända den negativa spiralen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland