Hufvudstadsbladet

Framgångsr­ecept: Mera drama och show

- FREDRIK AF PETERSENS

– Vi är ingen såpopera, säger formel 1-chefen Chase Carey. – Men lite drama är tillåtet för sporten är fantastisk. Vi har stora hjältar, mycket action och en stenhård kamp om titlarna.

Men amerikanen har också fått kritik för sin stil att leda och många är lite nervösa att det blir för mycket show. Fansen har inget emot förändring­ar men de skall vara förnuftiga för att göra sporten mer spännande. Inte för att göra showen bättre enligt amerikansk­t tänkande.

Stallen gillar inte de nya planerna för motorerna och hur man skall spara på kostnadern­a.

Något publiken gillar är bland annat trådlöst internet på läktarna, det är numera tillåtet att skicka foto och video från banan, något som var strängt förbjudet under Bernie Ecclestone­s tid. Men fansen vill inte att man ändrar bara för att de styrande tycker att man måste.

– När man börjar ändra får man alltid höra olika uppfattnin­gar. Jag kommer från mediebrans­chen och där arbetar man enligt mottot att all uppmärksam­het är bra. Vi har stora planer för framtiden men vi respektera­r också vad sporten har betytt och vill inte totalt förändra den.

– Vi tror bara att man kan göra den mer innovativ och involvera fansen mer än vad som tidigare var möjligt. Vi har en lång lista.

Kimi Räikkönen säger att det kommer att ta några år innan man verkligen ser de förändring­ar som Liberty Media vill göra.

– De arbetar hårt och lyssnar och pratar med alla för att spika de rätta reglerna och fatta de rätta besluten. Men först om ett par år kommer vi att se om de gjort rätt eller ej. Vad jag har hört verkar det som om de är på rätt väg.

”Iceman” tippar att man år 2021 kommer att märka det för då kommer också helt nya regler. Därför kan man inte heller ändra alltför mycket i kalendern för man måste följa de kontrakt som Ecclestone skrivit med banägarna.

De nya ägarna Liberty Media har mycket på gång. Vissa ändringar verkar vara positiva. Andra inte lika bra.

I år har man bestämt att senare- lägga starttiden med en timme. Man tror sig nå fler tittare på det sättet. Tidigare stod det i regelboken exakt när träning, kval och lopp skulle starta. Nu har paragrafer­na slopats och i stället står det bara att det skall gå en viss tid mellan passen. Dess- utom skall starten inte vara exakt klockan 15.00 utan 10 minuter senare för att varje tv-bolag skall kunna visa ett kort inslag och sälja mera reklam. Något som är livsviktig­t i synnerhet i USA.

Genom att placera mikrofoner på olika ställen i bilen vill man förbättra motorljude­t för tv-tittarna. Man skall också försöka hitta nya placeringa­r för kamerorna så att man bättre kan uppleva den höga hastighete­n.

Bilarna kommer också att ha en kamera som ger en 360-graders bild. Man kommer också att placera mikrofoner vid motorn för att få ett högre ljud.

Många nya grejer på gång. Återstår att se om den amerikansk­a modellen är rätt modell för formel 1.

 ?? FOTO: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL ?? Ruskar om VM-serien. Chase Carey (v) är inte rädd för förändring.
FOTO: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL Ruskar om VM-serien. Chase Carey (v) är inte rädd för förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland