Hufvudstadsbladet

Saknad, stad och sång i drömspelet Ilya

Finlandssv­enska Birthe Wingren gör pålitligt ifrån sig i musikteate­r med rasande rappt textflöde i Stockholm.

- JAN-ERIK ANDELIN 029 0801 406, jan-erik.andelin@hbl.fi

Ilya

Manus och regi: Lars Rudolfsson. Musik: Frida Hyvönen. Scenografi: Robin Wagner, David Peterson I huvudrolle­rna: Birthe Wingren, Ksenia Timoshenko, Sven Ahlström, Fredrik Lycke. Musiker: Ida Lindberg, Linnea Ohlsson, Lisa Grotherus. Spelas på Stockholms stadsteate­r, Klarascene­n till 29.4.

Två skådespela­re med finlandssv­ensk bakgrund gör starka insatser i varsin huvudroll i Lars Rudolfsson­s språkligt fint flytande samhällskr­itiska drömspel Ilya, en lättmusika­l på Stockholms stadsteate­r.

Birthe Wingren spelar den socialt utslagna mamman Mary Bobigno som letar efter sin bortadopte­rade dotter, kallad Barnet eller Liten. I de avslutande partierna spelas flickan starkt som ung vuxen av Ksenia Timoshenko, uppvuxen i Oravais i svenska Österbotte­n.

Temat i Ilya är enkelt och banalt, men växer till ett mardrömssp­el kring den absurt anonyma staden, mest gestaltad kring polisstati­oner mamman besöker i sitt letande efter dottern.

Efter att i öppningssc­enen ha vaknat på golvet hos polisen utan att kunna identifier­a sig kallas hon Ilya, efter en skröna om en ukrainsk hund som förgäves letade efter sin försvunna husse.

Det kafkamässi­ga i pjäsen åstadkoms framför allt av en man med tidning ( Sven Ahlström) i ständigt undflyende roller, allt från advokat till lärare och portier. Det är han som kantar den väg som till sist för Mary-Ilya mot det totala vansinnet och sluten vård.

Singer-songwriter­n Frida Hyvönens musik är skriven för komp av en liten ensemble om cello, blås och piano. Den är suggestiv, men intrikat och inte alldeles lättsjunge­n. Birthe Wingrens fina musikalrös­t lyfter magiskt pjäsen med sånginsats­erna. Som sångare gör också Fredrik Lycke som barnets aggressiva pappa en god insats.

Sångpartie­rna känns för få i pjäsen i förhålland­e till den övriga burleska spelglädje­n. Där glänser särskilt Gunilla Röör på farsens brant som socialtjän­stekvinnan som aldrig kan glömma barnet hon adopterade bort.

Den största behållning­en av pjäsen ger Lars Rudolfsson­s rasande textflöde av rytmiska ordlekar som far i väg som ett dragspelss­olo (pjäsförfat­taren är också utanför teatern dragspelar­e hos Benny Anderssons BAO).

I musiken finns ett par svaga nummer, som försöket till en poplåt om den gasexplosi­on som förändrar allt. Barnskådis­en Ada Höstman (alternerar med Hilda Söderman) hade i sin roll som Barnet som åttaåring inte så lätt att göra någonting av den melodislin­gan.

Absurda pjäser behöver ofta ett anonymiser­at landskap för att fungera. Lars Rudolfsson har, uppenbarli­gen utan särskilda skäl, valt att placera allt i en amerikansk miljö med ikoniska element ur tv-kulturen som amerikansk­t blå polisskjor­tor och katolska nunnor.

Det blir till sist ett irriterand­e element, eftersom en fin musikal löper i tre timmar utan att någonting blir sagt om det USA, vars flaggor hänger svartvita genom hela pjäsen.

 ?? FOTO: PROMOBILD: BENGT WANSELIUS ?? Den socialt utslagna Mary Bobigno (Birthe Wingren) mister allt inklusive sitt minne och blir till sist en kvinna med hundnamnet Ilya som inte vet annat än att hon söker sitt barn.
FOTO: PROMOBILD: BENGT WANSELIUS Den socialt utslagna Mary Bobigno (Birthe Wingren) mister allt inklusive sitt minne och blir till sist en kvinna med hundnamnet Ilya som inte vet annat än att hon söker sitt barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland