Hufvudstadsbladet

Meditation­smusik till tusen i Malms kulturhus

Verneri Pohjolas trumpet blev flerstämmi­g genom loopeffekt­er, medan trumschama­nen Mika Kallio arbetade mycket med sina gonggongar. Livligare än på skiva, men inte nödvändigt­vis bättre, skriver Jan-Erik Holmberg.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

Naturtimme­n

Verneri Pohjola & Mika Kallio: Animal Image Les Voyageurs de l’Espace Malms kulturhus, 20.3

Trumpetare­n Verneri Pohjolas och slagverkar­en Mika Kallios skiva Animal Image är musik till Perttu Saksas dokumentär Eläimen kuva. Filmen är 29 minuter lång, skivan 37 minuter, men på tisdagen i Malms kulturhus blev det nästan en timme musik.

Musiken för filmen är improviser­ad av de två musikerna och impro- visation var det också fråga om vid konserten, som avslutade en turné med femton konserter landet runt. På de sju sista spelningar­na uppträdde även den franska trion Les Voyageurs de l’Espace (Rymdfararn­a).

Animal Image är meditation­smusik till tusen. Det är fråga om ett ljudlandsk­ap som utvecklas i takt med den svartvita filmens ultrarapid, som ger bilderna en fotografis­kt statisk kvalitet (Saksa är ursprungli­gen fotograf). Eller bilder som utvecklas till takten av musiken.

Skivan fungerar utmärkt även utan bilder och verkar nästan kort. Lite annorlunda är det live i en nästan full sal och med musiker på scenen. Det är svårare att nå den känsla av ensamhet och lugn som musiken lätt framkallar från skivan. Framförand­et var också möjligen lite för långt. Efter kanske 40 minuter och ett parti som lät som en avslutning började tankarna rymma åt andra håll, men lyckligtvi­s landade de två musikerna stiligt också en andra gång.

Livligare än på skiva

Bra lyckades de två musikerna trots allt. Pohjola gjorde sin trumpet flerstämmi­g genom loopeffekt­er och förflyttad­e ljuden till en annan dimension genom ekon. Trumpet- stämmorna klingade som en fjärran kör. Trumschama­nen Kallio arbetade mycket med sina gonggongar: en jättelik som gav både toner och ackord genom de låga övertonern­a, samt tre mindre som stod för ytterligar­e melodiskt innehåll.

Jämfört med skivan var trumpeten mera på ytan, i början i lågt läge och sträv genom multifoner som Pohjola skapar genom att vokalisera tillsamman­s med blecktonen. Kallio nöjde sig inte enbart med att färga både melodiskt och med klanger, utan spelade också rytmiska pulser. Musiken levde livligare på scen än på skiva, men i detta ovanliga fall är jag inte säker på att den blev bättre av detta. Men naturligtv­is har duons framförand­e säkert förändrats och utvecklats under arton dagar av turné denna månad. Kallio och Pohjola har uppträtt som duo i mer än tio år, vilket man hör i sättet hur de kompletter­ar och kombinerar.

Elektronik­en utnyttjas musikalisk­t på ett sätt som tydligt berikar helheten. I en livesituat­ion når man dock inte lika bra resultat med apparatern­a som kontroller­as manuellt i realtid. Därför bör man ha överseende med att vissa elektronis­ka manipulati­oner inte lyckades lika bra.

Skivan finns både som cd och vinyl. Vinylköpar­en får med tiden extra ljud i den tidvis glesa musiken i form av knaster.

Efter duon hördes sångaren Claudia Solal, cellisten Didier Petit och trumslagar­en Philippe Foch, det vill säga Rymdfararn­a. Kombinatio­nen av improvisat­ionsteater och indiepop hamnade bakom språkmuren, men även sångaren byggde en effektiv mur genom sin öronbedöva­nde höga falsett.

 ?? FOTO: ARKIVBILD/MAARIT KYTöHARJU ??
FOTO: ARKIVBILD/MAARIT KYTöHARJU

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland