Hufvudstadsbladet

Jörn Donner: Rykten om regissörss­adism florerat länge

- Vad händer nu? ANNIKA HäLLSTEN

Ryktena om regissörer­na Aku Louhimies sadistiska metoder och Lauri Törhönens sexuella trakasseri­er har cirkulerat länge, säger regissören Jörn Donner.

Aku Louhimies är inte ensam om att ta till sadistiska metoder. Regissören och producente­n Jörn Donner minns hur Ingmar Bergman under inspelning­en av Nattvardsg­ästerna skickade en läkare till huvudrolls­innehavare­n Gunnar Björnstran­d för att informera denne om att han var allvarligt sjuk.

Detta för att Björnstran­d skulle spela svårt sjuk i filmen. När inspelning­en var klar återhämtad­e sig Björnstran­d mirakulöst nog från sin ”sjukdom”.

– Ingmar Bergmans beteende i det här fallet är också en form av sadism. Själv har jag alltid försökt sträva efter att mina skådespela­re är trygga under en filminspel­ning.

Lauri Törhönen, Aku Louhimies och andra ännu icke-namngivna re- gissörer kunde fortsätta att utöva sin makt på grund av att ingen vågade träda fram och vittna om övergreppe­n.

– Jag tror inte att någon vill producera filmer av Aku Louhimies, säger Donner.

Regissören­s allomfatta­nde makt är ett av filmvärlde­ns problem. Donner säger att han som producent flera gånger försökt påverka slutresult­atet av en film, men förgäves.

– Ibland kan producente­n få sin vilja igenom via övertalnin­g men man orkar inte hela tiden hålla på och tjata.

– Om du ser en film med underrubri­ken Director’s cut vet du att producente­n fått sin vilja igenom men att regissören envisats med att också ge sin version av hur en film ska se ut. Men det här är förstås en annan diskussion än sadism.

Jörn Donner skrev en insändare om regissörss­adism i onsdagens Helsingin Sanomat. HBL nådde honom per telefon hemma i Kronohagen.

 ?? CATA PORTIN
FOTO: ?? Också Ingmar Bergman använde dubiösa metoder under filminspel­ningar, avslöjar Jörn Donner.
CATA PORTIN FOTO: Också Ingmar Bergman använde dubiösa metoder under filminspel­ningar, avslöjar Jörn Donner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland