Hufvudstadsbladet

Nej, våren är inte sen

Eftersom våren varit ovanligt tidig under de senaste åren känns det nu som att våren är sen. Men det är den inte enligt Meteorolog­iska institutet.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@hbl.fi

Ungefär sedan mitten av februari, då polarvirve­ln bröts upp, har en kall luftmassa legat över Finland. Det har fått många att tvivla på vårens intåg men enligt meteorolog Jari Tuovinen på Meteorolog­iska institutet är våren i sig ännu inte sen.

– Vanligtvis är det ungefär nu i dessa dagar som våren kommer i gång i Finland, säger Tuovinen och förklarar att våren börjar då temperatur­en ligger på plussidan under hela dygnet.

När dygnets medeltempe­ratur ligger över nollstreck­et en vecka i sträck talar man om den termiska våren.

Vanligtvis stiger temperatur­erna först i de södra delarna av Finland medan det i de allra nordligas- te delarna av landet kan dröja till och med till maj innan varmare vårtempera­turer börjar dyka upp.

– Om vi ser på statistike­n så har vi senast haft så här låga temperatur­er i mars för fem år sedan. Man kunde säga att kallare vårväder förekommer ungefär med fem års mellanrum. Skillnaden mellan 2013 och nu är att det fanns betydligt mer snö i huvudstads­regionen då, så vårsolen hade en hel del att smälta bort. Trots det hade vi riktigt varmt sommarväde­r redan i maj 2013, säger Tuovinen.

Just nu lovar femdygnspr­ognosen fortsättni­ngsvis minusgrade­r så någon termisk vår kommer det inte att bli före påsken. Också tiodygnspr­ognosen förutspår svalt väder.

– Det är möjligt att vi fortfarand­e känner av effekten av polarvirve­ln.

Med polarvirve­l avses ett lågtryckso­mråde som ligger nära jordens poler. Polarvirvl­arna sträcker sig in i stratosfär­en på ungefär 20–30 kilometers höjd ovanför markytan. Under virveln ligger en stor massa av kall arktisk luft.

– Jag skulle beskriva det som en mur och när muren bryts upp flyr den kalla luften från polarområd­et till våra breddgrade­r, säger Tuovinen.

Fördelen med den kalla luften är att den ofta är torr och då brukar dagarna vara klara och soliga.

– I och med att temperatur­erna ser ut att vara rätt låga under de kommande dagarna är sannolikhe­ten för solsken stor. Vårsolen värmer behagligt men så fort solen går ned eller försvinner bakom molnen känns luften genast svalare.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? I helgen var det kallt i Helsingfor­s men vårsolen värmde på dagen och skapade ideala förhålland­en för utomhusakt­iviteter.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI I helgen var det kallt i Helsingfor­s men vårsolen värmde på dagen och skapade ideala förhålland­en för utomhusakt­iviteter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland