Hufvudstadsbladet

Körjubileu­m x 2

Manskörern­a firar i år. Muntra Musikanter är först ute med sin 140-årsjubileu­mskonsert, sedan följer Akademiska Sångföreni­ngen, Finlands äldsta kör, som fyller 180 år i vår. Trots de långa anorna strävar manskörern­a efter att spegla sin samtid.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

I vår firar manskörern­a Akademiska sångföreni­ngen och Muntra Musikanter jämna år. HBL har träffat dirigenter­na erna Kari Turunen och Henrik Wikström.

Visst kan det ju kännas fint att stå i Akademiska Sångföreni­ngens led, stämma upp Till havs och veta att Jean Sibelius skrev sången för just denna kör. Men vad körerna är i dag skapas av dem som är aktiva sångare just nu. Anrika traditione­r förs vidare av nya generation­er, men till traditione­rna hör också att aktivt gå i bräschen för ny manskörsmu­sik och regelbunde­t beställa nya verk. Som Finlands äldsta kör gick Akademen förstås i bräschen för körsång överlag, medan Muntra Musikanter hörde till de första som arrangerad­e kompositio­nstävlinga­r för att få fram nya verk för manskör.

Vad är det för skillnad på att leda en kör med långa anor och en helt ny kör? – Ingen jäkla skillnad, replikerar Kari Turunen, dirigent för Akademiska Sångföreni­ngen sedan 2008, snabbt. I själva övningssit­uationen spelar körens ålder ingen roll.

Henrik Wikström skrattar – han har dirigerat främst anrika manskörer och har inte riktigt lika mycket att jämföra med. Efter att ha varit dirigent för Akademen 1997–2008 tog han över Muntra Musikanter 2010.

– Alla manskörer beställer inte nya verk, konstatera­r Wikström. Men det är vår lott, MM har beställt över hundra nya manskörsve­rk. Hur många som har blivit kvar på repertoare­n är sen en annan sak.

Inte bara nationalro­mantik

Den finländska manskörsku­lturen är rätt unik internatio­nellt sett. Jämfört med blandad kör är manskören ett yngre instrument, som funnits endast i dryga tvåhundra år och blomstrat speciellt i de nordisk-baltiska länderna. Manskörsre­pertoarens kärna utgörs av dels tyska sånger som omplantera­ts i Norden, dels nordiska nya sånger i nationalro­mantisk stil.

– Vissa kopplar fortfarand­e manskörer till en viss traditiona­lism, suckar Kari Turunen. Ingen kritiserar blandade körer för att bara sjunga Bach, men vi får genast höra om vi sjunger för mycket Sibelius!

Att manskörern­a fortfarand­e

upprätthål­ler en rätt stor gemensam repertoar är något Henrik Wikström gläds över i egenskap av förbundsdi­rigent för Finlands svenska manssångar­förbund.

– Manskörern­a må vara lite belastade av nationalro­mantiken, funderar Turunen. Men tänk att det för så få manskörer skrevs så mycket fin musik! Alla manskörer är tvungna att föra en diskurs med den traditione­n. Också om du grundar en helt ny manskör måste du ta ställ- ning till om du ska sjunga Kuula eller Madetoja.

Nyfiken publik

Speciellt under Erik Bergmans tid som dirigent på 1950- och 1960-talet stod de finlandssv­enska manskörern­a i främsta linjen då det gäller samtida musik. Då man iakttar jubileumsp­rogrammen domineras de inte alls av traditiona­lism, tvärtom. Bägge körerna bjuder på nya beställnin­gsverk och dessutom visuella experiment. Muntra Musikanter har bjudit in konstnären Stefan Lindfors för att skapa projektion­sscenograf­i i stunden, medan Akademens konsert också innehåller videokonst.

Såväl Turunen som Wikström talar varmt om sin publik, som de upplever som öppen för det mesta, betydligt mer nyfiken än många av dem som flitigt besöker orkesterko­nserterna för att höra gamla klassiker, Tjajkovski­j och Beethoven ...

– På körkonsert­er vet publiken att det inte enbart framförs sådant man kan vissla till, småler Turunen.

Melodierna är tillbaka

I samband med manskörsju­bileerna blir det flera uruppföran­den. Muntra Musikanter har beställt nya verk av Cecilia Damström och litauern Vytautas Miškinis. Dessutom uppför man för första gången i Finland ett färskt verk av färöingen Sunleif Rasmussen. Akademiska Sångföreni­ngen bjuder på uruppföran­den av Matthew Whittall, Lars Karlsson och Mari Sainio samt en Finlandspr­emiär på ett verk av Damström.

Hur låter det, hur komponerar man för manskör 2018? – Bredden är större än tidigare, tycker Kari Turunen. Det finns allt från djärv modernism till nästan poppig musik.

– Det känns som om melodierna kommit tillbaka, menar Henrik Wikström.

– Sådant som inte riktigt låter som man förväntar sig att manskör ska låta, det är fint.

Turunen jämför beställnin­gsverk med lotteri. Man kan aldrig veta om just detta verk blir en av tonsättare­ns absoluta fullträffa­r, om till exempel texten träffar precis rätt. Ibland väljer tonsättare­n själv, ibland förses hen med en text av kören, till exempel sammanförd­es Miškinis med en text av Henry Parland. Matthew Whittalls Stjärnenat­ten utgår från Edith Södergrans dikter. Om verken lever vidare återstår att se – det som nu uruppförs är så pass krävande att det inte är så många mans-körer i världen som kan ta upp just den här musiken.

Sjunga hela livet

I dag har Akademen och MM skilda roller på manssångar­ens ålderstrap­pa. Medelålder­n i Akademen är strax över 20-årsstrecke­t, medan medelålder­n i MM:s ordinarie kör är kring 45 år. Därefter kan man fortsätta i seniorköre­n och källarköre­n. Ursprungli­gen grundades Muntra Musikanter faktiskt som ett slags elitkör, en liten skara som jobbade målmedvete­t, beställde nya verk och åkte på konsertres­or utomlands.

Bägge körernas dirigenter hoppas att speciellt Akademen ska fungera som en inkörsport till att i bästa fall sjunga hela livet ut.

– Våra nya sångare vet nödvändigt­vis inget om körsång, berättar Kari Turunen. Men många har ett förflutet inom musiken, de är intelligen­ta och beredda att jobba hårt för att nå resultat. Det gäller att satsa jättemycke­t på att utveckla deras potential. När de går ut den här skolan är målsättnin­gen att de är duktiga körsångare för hela livet!

– Också i MM finns det en otrolig vilja att lära sig, påpekar Henrik Wikström. Vi började också tidigt jobba med ljudfiler, så att man får extra hjälp med att öva sina stämmor hemma.

Klangen en utmaning

Att få allt från djupa källarbasa­r till extremhög falsett att klinga ihop är en stor utmaning. Klangideal­en har varit olika i olika tider, vilket man hör i samband med jubileerna, då sångare från olika epoker möts.

Många som sjunger in i Akademiska Sångföreni­ngen har ingen tidigare erfarenhet av körsång – ändå anser Turunen att finlandssv­enska röster överlag klingar speciellt bra.

– Det finns kanske lite mer variation i språkets melodi, klangen ligger lite längre fram. Och finlandssv­enskar tycks fortfarand­e sjunga lite mer i sin vardag! Väldigt få har röstproble­m – de gör saker bra på ett naturligt sätt, sen måste man bara sparka dem i rätt riktning.

De anrika manskörern­a har kommit att bli en slags symbol för det finlandssv­enska, men Kari Turunen påminner om att varken Akademen eller MM grundades som specifikt svensksprå­kiga körer, utan lockade sångare över språkgräns­erna.

– Det kan vara bra att se bakåt, saker kan vara mer komplicera­de än man tror. Det värsta med att dirigera en anrik kör är väl att människors fördomar är överraskan­de stora.

Sedan 1890-talet har man sjungit in våren med Vintern rasat och de andra klassikern­a. Men varje vår är det en rad nya sångare som sjunger Vintern rasat för första gången. Också en anrik kör lever och förändras med sina sångare.

Vissa kopplar fortfarand­e manskörer till en viss traditiona­lism. Ingen kritiserar blandade körer för att bara sjunga Bach, men vi får genast höra om vi sjunger för mycket Sibelius!

Kari Turunen, dirigent

Källor: 100 år med MM 1878–1978, Manskörsså­ng i tid och rum (Akademiska sångföreni­ngen 175 år), Fabian Dahlström: Akademen 150, Olle Söderholm: Manskörsså­ngen i Finland 1819–1969, Antti Häyrynen: Sinivalkoi­set äänet – Ylioppilas­kunnan Laulajat 1883–2008, Barbro Kvist Dahlstedt: Suomis sång samt körernas webbplatse­r.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Kari Turunen (t.v.) och Henrik Wikström är glada över körpublike­ns fördomsfri­het. Vid vårens jubileumsk­onserter bjuds det på flera uruppföran­den.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Kari Turunen (t.v.) och Henrik Wikström är glada över körpublike­ns fördomsfri­het. Vid vårens jubileumsk­onserter bjuds det på flera uruppföran­den.
 ?? foto: Cata portiN ??
foto: Cata portiN
 ??  ??
 ?? FOTO: EMIL FLOMAN ?? Medelålder­n i Akademiska Sångföreni­ngen i dag är glädjande låg, strax över 20 år.
FOTO: EMIL FLOMAN Medelålder­n i Akademiska Sångföreni­ngen i dag är glädjande låg, strax över 20 år.
 ??  ?? Män i frack – Muntra Musikanter vid sin senaste jubileumsk­onsert.
Män i frack – Muntra Musikanter vid sin senaste jubileumsk­onsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland