Hufvudstadsbladet

Nästan som husdjur.

Glada djur ger glada konsumente­r – och nöjda bönder. Glädjen sträcker sig så långt att också vår miljö drar nytta av den. Så tänkte Ann-Katrin och Anders Norrback när de uppfyllde sin dröm om en ekologisk fårfarm.

- TEXT: EBBA HåKANS FOTO: KASPER DALKARL

De över 200 fåren och lammen hos Anders och Ann-Katrin Norrback i Övermark lever ett så naturligt och djurvänlig­t liv som möjligt. För att även garantera fåren ett bra slut på livet har paret gått med i ett litet slakteri som ägs av flera bönder. De driver en ekologisk fårfarm som ingår i ett nätverk av andra producente­r. Kunderna köper lammkött och andra produkter direkt av bönderna.

Året var 2011 när paret Norrback i Övermark norr om Närpes köpte femton tackor – för att se hur de kommer överens med de bräkande djuren. Ganska snabbt insåg de att får var deras typ av djur. Två år senare var fårhuset klart med rum för 220 tackor och deras lamm.

– Får är trevliga och nyfikna djur. Att de inte heller väger lika mycket som en ko passar oss utmärkt, säger Anders medan AnnKatrin hämtar en bit rökt lammkött.

Hon dukar kaffeborde­t med köttet, limpa, smör och tomat. Den rökta doften smyger sig fram och det är svårt att inte direkt hugga in, men samtalsämn­ena runt matbordet är så intressant­a att det inte finns många tillfällen att äta. Både Ann-Katrin och Anders är utbildade inom lantbruket, före detta arbetstaga­re inom slakteribr­anschen och numera självständ­iga bönder, så de har en djup insyn i hur den finländska köttmarkna­den fungerar.

– Vi ville göra oss fria från den konvention­ella marknaden och bestämde därför att från första början driva en verksamhet som inte gör oss beroende av andra. Från att lammet föds till att den färdiga varan säljs vill vi vara med. På så sätt kan vi vara säkra på att vi säljer en produkt som vi kan vara stolta över, säger Anders.

Ett bitterljuv­t slut

När de fullföljde sin dröm om en bondgård på heltid var valet enkelt. De skulle satsa på en självgåend­e och ekologisk gård. Där producerar de lokala och rena livsmedel. Fåren får ströva utomhus så länge vädret tilllåter. I dag är Norrbacks delägare i ett slakteri, vilket betyder att de är med från lamning till slakt.

Slakteriet Tajma ägs och drivs av jordbrukar­na själva. Dit förs i huvudsak djur vars kött ska säljas direkt till konsumente­n och där finns gröna rum var djuren får lugna ner sig före slakten. När jag frågar paret om hur känslorna går inför slakt får de båda ett ansiktsutt­ryck som visar att de inte finner något nöje i att föra djuren till döden. De citerar slakteriet­s vd Ann-Sofie West:

– För att förstå allvaret i slakt måste man först veta att den aldrig är vacker.

När paret talar om sin bondgård är slakten ändå bara en liten del av jobbet de gör. I, av och med naturen är deras motto. Djurens välfärd står överst på prioritets­listan. När det är dags för slakt vet de att djuren haft det bra från början till slut och att de har lämnat ett så litet ekologiskt fotavtryck som möjligt.

Ann-Katrin reser sig från bordet för att förbereda kvällens korvstoppn­ingsevenem­ang. De befinner sig ännu i experiment­fasen, men de hoppas att ett recept snart ska vara klart för korvförsäl­jning. De vill kunna förbli självgåend­e och har därför inga planer på att skaffa fler får. Men med de resurser de redan har vill de i framtiden kunna erbjuda nya produkter.

– Vi har byggt upp produktion­en stegvis och det tackar vi vår skapare för. Vi har lärt oss mycket längs vägen, skulle vi ha börjat med lika många får som nu skulle det nog inte ha slutat gott, säger Ann-Katrin.

”Samarbete överskugga­r konkurrens”

För bönder utanför den konvention­ella marknaden är samarbete med andra i samma situation väsentligt. Nyttan bakom konkurrens är inte lika viktigt som att hjälpa varandra. Speciellt när handeln i Finland redan styrs av mäktiga marknadskr­after.

– Samhörighe­t och samarbete överskugga­r konkurrens, säger Anders efter att ha berättat om nätverket av lokala förmågor.

I nätverket ingår även konsumente­rna. Att själva marknadsfö­ra och sälja tar mycket tid, men det är väl värt mödan enligt bönderna på Norrbro.

– När man har direkt kontakt med kunderna får de se var produkten kommer ifrån, och vi får också se vart den åker. Då är det viktigt att vi tar emot deras respons och satsar på bra reklam, säger Ann-Katrin.

Vinsten till bonden eller butiken?

Enligt paret är konsumente­rna en brokig skara. En del väljer utifrån pris, andra enligt miljötrend­er som ekologiskt och närproduce­rat. Men oavsett hur och vad kunderna väljer att köpa borde det föras en diskussion om vart vi vill att vinsten går, tycker Norrbacks.

– Den finska konsumente­n borde oftare tänka efter före ett inköp. Mat är inte billigt. När stora matkedjor gör vinst med mindre marginaler är det något som gått fel. Men allt flera konsumente­r har blivit medvetna om produktion­skedjan och dess miljöpåver­kan, säger Anders.

Ge djuren näring, skydd och omvårdnad så belönar de oss med kött. Enligt den principen lever och jobbar paret Norrback.

Från att lammet föds till att den färdiga varan säljs vill vi vara med. På så sätt kan vi vara säkra på att vi säljer en produkt som vi kan vara stolta över. Anders Norrback

 ??  ?? Djurens välfärd kommer först på bondgården Norrbro, som har anor redan från 1700–talet. Men mycket har hänt sedan dess och i dag driver Ann-Katrin och Anders Norrback en modern ekologisk lantgård.
Djurens välfärd kommer först på bondgården Norrbro, som har anor redan från 1700–talet. Men mycket har hänt sedan dess och i dag driver Ann-Katrin och Anders Norrback en modern ekologisk lantgård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland