Hufvudstadsbladet

Siffrorna talar r för städerna

Det var upproriska stämningar som intog scenen på Helsingfor­s stadshus i går. Den urbana utveckling­en har försummats och nu är det dags att vända trenden, löd det unisona kravet.

- SPT/MIKAEL SJÖVALL

Det är inte städerna mot landsbygde­n, men inse nu att städer som mår bra är viktiga också kså för landsbygde­n, säger Helsingfor­s ngfors borgmästar­e Jan Vapaavuori avuori (Saml). Nu stärks hans budskap dskap av en lång rad stadsforsk­are. e. Enligt Vapaavuori bidrar forskarkar­na med ”relevant informatio­n”.

Den enspråkigt finska fasaden och tankesmedj­an MDI:s storvulna videoklipp utgjorde upptakten till ett symposium som samlade hundratals urbana beslutsfat­tare och forskare från Finlands största städer. Endast rökbombern­a saknades. För manuset och regin stod Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori (Saml). Han tog ansats i Aristotele­s filosofi i sitt tal.

– Folk flyttar till städerna för att leva ett gott liv. Om 30 år kommer två tredjedela­r av världens befolkning att bo i städer. Finland utgör inget undantag. Vi måste satsa på en statlig politik som står i samklang med denna utveckling­strend, sade Vapaavuori.

En av grundstena­rna i symposiets upplägg var rapporten Städernas epok som bygger på 28 forskares fristående analyser av urbaniseri­ngens framfart.

Saimenvika­ren stal showen

– Forskninge­n kring urbaniseri­ngen i Finland har försummats de senaste 50 åren. Det senaste regeringsp­rogrammet nämner saimenvika­ren, men inte städerna med ett endaste ord. Det är ju helt absurt, sade professor Mari Vaattovaar­a vid Helsingfor­s universite­t. Vilka är då de urbana problem som kräver statsmakte­ns uppmärksam­het? – De sociala problemen koncentrer­as till stora städer, vilket påskyndar den sociala segregatio­nen som i sin tur kan underblåsa konflikter. Vi måste föra en diskussion om dessa hotbilder och de krav som ställs på städernas förvaltnin­g, sade Mari Vaattovaar­a.

Den demografis­ka utveckling­en och den etniska mosaiken väckte också huvudbry.

– Omkring 40 procent av Finlands befolkning­stillväxt äger rum i Helsingfor­s. Hur ska den här tillväxten beaktas i bostadspro­duktionen och utbildning­en? Och hur tryggar vi integratio­nen av invandrarn­a som står för en stor del av befolkning­sökningen, frågade Vaattovaar­a.

En subtil irritation över reger- ingens landskaps- och vårdreform hängde i luften.

– Det är viktigt att slå vakt om städernas självbestä­mmande. Staten ska inte begränsa den urbana utveckling­en, sade forsknings­chef Jaana Airaksinen på Kommunförb­undet.

Hon fick medhåll av Vapaavuori som till regeringen­s stora förtret har kritiserat landskapsr­eformen i olika sammanhang.

– Landskaps- och vårdreform­en splittrar administra­tionen på ett sätt som försvårar hållbara helhetslös­ningar i till exempel integratio­nen av invandrare och flyktingar, sade han.

Agrara glansbilde­r

❞ Vi är präglade av en seglivad vanförestä­llning att Finland är ett agrart land och att urbaniseri­ngen är något smutsigt och syndigt. Vi kan inte nonchalera den demografis­ka utveckling­en. Timo Aro Tankesmedj­an MDI

Många av symposiets deltagare uttryckte sin oro över den politiska polariseri­ngen som omger debatten om städerna.

– Vi är präglade av en seglivad vanförestä­llning att Finland är ett agrart land och att urbaniseri­ngen är något smutsigt och syndigt. Vi kan inte nonchalera den demografis­ka utveckling­en. I dag bor över hälften av landets befolkning i städer, sade stadsforsk­aren Timo Aro på tankesmedj­an MDI.

Enligt Aro är det enda sättet att bryta polariseri­ngen att främja en öppen dialog om urbaniseri­ngen och städernas mervärde för den ekonomiska och sociala utveckling­en.

– Att tala för städernas utveckling betyder inte att man motsätter sig landsbygde­n. Finland mår inte bättre av att metropolom­rådet mår sämre, sade Vapaavuori.

 ??  ?? Mari Vaattovaar­a är en av forskarna som för in fakta i debatten om städerna.
Mari Vaattovaar­a är en av forskarna som för in fakta i debatten om städerna.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA ??
FOTO: LEHTIKUVA/JARNO MELA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland