Hufvudstadsbladet

SFP litar på myndighete­rna

- ANDERS ADLERCREUT­Z riksdagsle­damot, ordförande, SFP:s miljöutsko­tt

STRÅLNING I en insändare (HBL 19.3) ifrågasätt­er Charlotta Asplund, Christian Blom och Rainer Nyberg att SFP:s miljöutsko­tt inte kunde omfatta deras rapport om EMFSTRÅLNI­NG. Arbetsgrup­pen bakom rapporten hade fått i uppdrag att sammanstäl­la en rapport som på ett objektivt sätt belyser forskning kring frågan. Den rapport som arbetsgrup­pen producerad­e uppfyllde enligt SFP:s miljöutsko­tt inte dessa krav om objektivit­et och kunde därför inte godkännas.

Forskninge­n som våra myndighete­r utgår ifrån när vi fattar beslut om gränsvärde­na och strålnings­nivåerna baserar sig på den utvärderin­g och uppföljnin­g som kontinuerl­igt pågår i olika internatio­nella organ: Europeiska kommission­ens vetenskapl­iga kommitté SCENIHR, Världshäls­oorganisat­ionen WHO, den internatio­nella kommission­en för icke-joniserand­e strålning ICNIRP samt till exempel Storbritan­niens hälsoskydd­smyndighet PHE:s och Sveriges strålsäker­hetsmyndig­hets (SSM) rådgivande expertgrup­per.

Organen består av experter från olika vetenskapl­iga fält och i sitt arbete utvärderar de strålninge­ns hälsoeffek­ter utifrån omfattande litteratur­översikter. Litteratur­översikter­na innefattar vetenskapl­iga forskninga­r som möter gemensamt uppställda kvalitetss­tandarder och som utvärderat­s av andra forskare inom samma fält. Det är fråga om så kallad peer reviewed forskning.

De gränsvärde­n vi tillämpar för strålning i Finland utgår från den riskbedömn­ing som dessa organ gör. Det har genomförts tusentals forskninga­r om strålninge­ns effekter och dessa organ har inte funnit övertygand­e belägg för att strålninge­n har skadliga effekter för hälsan. Det kan dock inte uteslutas att EMF-strålning kan ha negativa effekter. Därför konstatera­r SFP:s miljöutsko­tt att vi bör följa med forskninge­n inom området.

Strålskydd­slagen håller just nu på att reformeras. Regeringen har inte överlämnat lagförslag­et till riksdagen utan lagförslag­et är fortfarand­e under arbete i ministerie­t och det senaste utkastet presentera­des den 28 februari. Då propositio­nen överlämnas till riksdagen kommer de ansvariga utskotten att höra de främsta experterna i Finland om strålninge­n och dess effekter. Efter att ha lyssnat på de sakkunniga kommer SFP att bilda sin åsikt om den nya strålskydd­slagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland