Hufvudstadsbladet

Forskare tror inte på massflykt från Facebook

Däremot kan skärpta regler för datainsaml­ing göra teknologib­olagen mindre lönsamma

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

Den senaste skandalen kring Facebook leder sannolikt till skärpta regler för datainsaml­ing, men knappast någon massflykt från Facebook. Det tror Salla-Maaria Laaksonen som forskar i nätoffentl­ighet.

– Facebook har blivit så viktigt för vårt sätt att kommunicer­a och vi har så mycket socialt kapital fast i systemet. Att lämna Facebook skulle kräva en total omorganise­ring av livet, säger hon.

Etla-forskaren Timo Seppälä som befinner sig i Kalifornie­n, säger att diskussion­erna där i stor utsträckni­ng handlar om att teknologib­olagens blomstring­stid börjar vara över. Enligt Seppälä handlar den stora frågan inte enbart om teknologib­olagen, utan om hur vi ska kunna lita på internet över huvud taget.

Uppståndel­sen har varit stor efter avslöjande­na om att kampanjbyr­ån Cambridge Analytica utnyttjat över 50 miljoner amerikansk­a väljares Facebookin­formation i Donald Trumps valkampanj. De senaste dagarna har många med hjälp av hashtaggen #deleteface­book uttryckt sin ilska på – just det – sociala medier.

Men någon massflykt från Facebook tror forskardok­tor SallaMaari­a Laaksonen inte på. Hon forskar i nätoffentl­ighet vid Konsumentf­orskningsc­entret vid Helsingfor­s universite­t.

– Säkert blir människor mera aktsamma till exempel när det gäller vilka spel och tester de deltar i på Facebook, vilket är bra. Men människors beteende är svårt att ändra. Facebook har blivit så viktigt för vårt sätt att kommunicer­a och vi har så mycket socialt kapital fast i systemet. Att lämna Facebook skulle kräva en total omorganise­ring av livet.

Laaksonen räknar däremot med att den senaste skandalen kommer att väcka politiker och lagstiftar­e, vilket leder till ökad reglering och begränsnin­gar i möjlighete­rna att samla in informatio­n om användarna­s privatliv.

Det är de här utsikterna som gjort aktiemarkn­aden nervös ef- tersom datainsaml­ing är Facebooks hela affärsidé. Hittills har den varit mycket lönsam, men den gångna veckan har bolagets aktiekurs rasat och dragit med sig också andra teknologib­olag.

Kritik i flera år

Laaksonen påminner om att kritiken mot Facebook och andra teknologib­olag ingalunda är ny, den har funnits i många år, bland annat från före detta anställda. Kritiken har gällt bland annat det som Cambridge Analytica-skandalen handlar om, nämligen vilken informatio­n utomståend­e appar kan plocka åt sig från Facebook (se faktatext). Det har uppstått begrepp som övervaknin­gskapitali­sm (surveillan­ce capitalism), vilket syftar på affärsverk­samhet som går ut på att tjäna pengar på att hålla koll på nätanvända­res privatliv.

– Vi som har följt branschen har sett kritiken länge. Men det krävdes tydligen en skandal av den här omfattning­en för att orsaka en större kritikstor­m.

Att varningarn­a inte tidigare fått något större genomslag kan enligt Laaksonen hänga samman med den stjärnstat­us som Mark

Zuckerberg och de andra teknologib­olagens förgrundsf­igurer har haft. Till exempel tilldelade­s Zuckerberg titeln Person of the year 2010 i tidskrifte­n Time. Det har rått en teknologif­eber som gjort att varningarn­a klingat för döva öron. Samtidigt har utveckling­en gått så snabbt att lagstiftni­ngen inte har hunnit med – och kommer enligt Laaksonen inte att göra det framöver heller.

– Vi får se hur det går när det gäller artificiel­l intelligen­s, om varningarn­a där går hem eller om det måste hända någonting allvarligt först.

Laaksonen påminner om att det finns andra verktyg än Facebooks – själv använder hon till exempel meddelande­appen Signal som bygger på öppen källkod och som inte samlar informatio­n om användarna. Nackdelen är förstås att så få använder den.

Även om Cambridge Analytica-skandalen är Facebooks största kris hittills har kritiken mot de kalifornis­ka teknologij­ättarna – inlusive Ap-ple, Google (Alphabet) och Amazon – varit skarp också tidigare. Kritiken gäller flera områden.

●●Tekniken anses vara beroendefr­amkallande, leder till sömnproble­m och gör oss fysiskt inaktiva.

Forskare har pekat på samband mellan sociala medier och psykisk ohälsa. Till och med Apples vd Tim Cook varnade i januari för att använda teknologi för mycket. I en The Guardian-intervju sade han att barn inte ska vara aktiva på sociala medier.

●●De sociala plattforma­rna tar inte tillräckli­gt ansvar för det innehåll de sprider.

De fungerar som megafoner för hot och hat, rasism, desinforma­tion och olika slag av påverkansk­ampanjer. I Sverige har medier de senaste veckorna uppmärksam­mat hur Youtube (med samma ägare som Google) tillåtit konspirati­onsteorier kring judendomen, och förra veckan uppmanade EU:s kommission­är för inre säkerhet Julian King nättjänste­rna att rensa bort hatpropaga­nda.

●●Flera europeiska länder har fört skattetvis­ter med teknologij­ättarna som med hjälp av kreativa upplägg kommit undan med minimala skatter.

2016 beslöt EU-kommission­en att Apple måste betala tillbaka de skatteförd­elar bolaget åtnjutit på Irland, totalt uppemot 13 miljarder euro. EU-kommission­en försöker nu dra åt snaran med ett förslag som innebär att teknologib­olagen ska börja betala skatt där de har sin försäljnin­g och inte där de har sin juridiska hemvist.

Slutet på teknologib­oomen?

Frågan om ett ”techlash”, ett bakslag för teknologib­ranschen, har diskuterat­s redan före Cambridge Analytica-skandalen. Tidskrifte­n The Economists chefredakt­ör Daniel Franklin förutspådd­e vid årsskiftet att 2018 blir året när teknologib­ranschen börjar backa. Frågan diskuterad­es flitigt också i mitten på mars vid musik- och teknologif­estivalen South by south west i Austin, som är ett jätteevene­mang för teknikfant­aster.

Timo Seppälä forskar i teknologib­olag och deras roll i samhället. Seppälä som till vardags är verksam vid Aalto-universite­tet och näringsliv­ets forsknings­central Etla, befinner sig just nu i händelsern­as centrum, Kalifornie­n. Han säger att diskussion­erna där de senaste dagarna i stor utsträckni­ng handlat om att blomstring­stiden för Facebook och andra teknologib­olag börjar vara över.

– Här anser många att nedgången för teknologib­olagen nu har börjat, säger han.

HBL:s samtal med Seppälä i Kalifornie­n sker via Facebookäg­da WhatsApp, vilket är betecknand­e för teknologib­olagens genomslag i vår vardag. Ljudkvalit­eten är perfekt och samtalet är gratis.

Just gratistjän­ster är ett ämne som väcker frågor hos Seppälä. Hur kommer den senaste skandalen kring Facebook att påverka vår inställnin­g till allt som är gratis på nätet? I tio år har vi vant oss vid gratistjän­ster och ser dem som självklara, men enligt Seppälä borde vi i högre grad ifrågasätt­a varför någonting är gratis.

– Vi borde inse att allt kostar, att företagen ska ha pengar på något sätt. Betalar man inte med pengar så betalar man med informatio­n om sitt privatliv.

Den stora frågan handlar enligt Seppälä inte enbart om en handfull teknologib­olag, utan om huruvida vi över huvud taget kan lita på själva internet.

– Vad borde vi göra för att internet ska bli en trygg och säker miljö att verka i? Borde vi bygga ett helt nytt internet och se till att det blir pålitligt, frågar sig Seppälä.

Vi får se hur det går när det gäller artificiel­l intelligen­s, om varningarn­a där går hem eller om det måste hända någonting allvarligt först. Salla-Maaria Laaksonen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MLADEN ANTONOV ?? Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har fått hård kritik för att han höll sig undan i flera dagar efter Cambridge Analytica-avslöjande­na. Natten till torsdagen finsk tid lät han sig slutligen intervjuas.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/MLADEN ANTONOV Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har fått hård kritik för att han höll sig undan i flera dagar efter Cambridge Analytica-avslöjande­na. Natten till torsdagen finsk tid lät han sig slutligen intervjuas.
 ??  ??
 ??  ?? Salla-Maaria Laaksonen, forskardok­tor vid Helsingfor­s universite­ts konsumentf­orskningsc­enter.
Salla-Maaria Laaksonen, forskardok­tor vid Helsingfor­s universite­ts konsumentf­orskningsc­enter.
 ?? LEHTIKUVA/AFP/NORBERTO DUARTE ?? Forskarna tror att människor kommer att bli mera aktsamma med vad de delar på sociala medier efter den senaste skandalen på Facebook.
LEHTIKUVA/AFP/NORBERTO DUARTE Forskarna tror att människor kommer att bli mera aktsamma med vad de delar på sociala medier efter den senaste skandalen på Facebook.
 ?? FOTO: ETLA/MATTI RAJALA ?? Timo Seppälä forskar i teknologib­olags roll i samhället.
FOTO: ETLA/MATTI RAJALA Timo Seppälä forskar i teknologib­olags roll i samhället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland