Hufvudstadsbladet

Skärpning, Finland!

Finlands translag är inte förenlig med de mänskliga rättighete­rna. Det säger Amnestys Internatio­nals generalsek­reterare Salil Shetty, som är på besök i Helsingfor­s. Med delvis samma argument försvarar han Amnestys policy att sexköp inte ska vara kriminell

- FREDRIK SONCK 029 0801 298, fredrik.sonck@ksfmedia.fi

Amnesty Internatio­nals generalsek­reterare Salil Shetty tecknar bilden av en värld där mycket är på tok. Inte sen andra världskrig­et har så många varit så utsatta. Också Finland måste skärpa sig: vår nuvarande translag är inte förenlig med de mänskliga rättighete­rna och flyktingpo­litiken tär på vår trovärdigh­et i människorä­ttsfrågor.

Salil Shetty har verkat som generalsek­reterare för Amnesty Internatio­nal sedan 2010. Ur människorä­ttssynpunk­t har det varit en dyster period: Syrien, Jemen, Burma och många andra länder omnämns i bekymrade ordalag då HBL träffar honom för en intervju under hans besök i Helsingfor­s. Också Finland har all anledning att ta sig i kragen, menar han. Amnesty har länge förordat att den finländska lagstiftni­ngens krav på steriliser­ing i samband med könskorrig­eringar slopas.

– Translagen är föråldrad och respektera­r inte transperso­ners mänskliga rättighete­r, säger Shetty som strax innan intervjun träffat statssekre­terare Paula Lehtomäki tillsamman­s med transaktiv­isten Sakris Kupila.

Också beträffand­e flyktingmo­ttagningen menar han att Finland – och många andra västländer – agerat ansvarslös­t.

– Av den här anledninge­n har västs trovärdigh­et i människorä­ttsfrågor minskat.

Ekonomiska rättighete­r

När Salil Shetty försöker ge en överblick av människorä­ttsläget i världen blir jämförelse­punkten andra världskrig­et. Inte sedan dess har kränkninga­rna av människovä­rdet varit så omfattande, och inte sedan dess har så många människor varit på flykt.

Ändå präglades Shettys allra första år i ledningen för Amnesty av ett visst hopp. Till en början såg den arabiska våren 2011 ut att störta gamla diktatorer och öppna dörren för humanitära landvinnin­gar. Backlashen mot det som började med fredliga demonstrat­ioner blev, som känt, total.

Parallellt har människorä­ttsläget försämrats också i många länder av demokratis­k eller halvdemokr­atisk karaktär: Ungern, Filippiner­na, Polen, Turkiet, Indien, USA... Om vi analyserar läget i världen på ett djupare plan, säger Shetty, verkar det som om våra existerand­e politiska och ekonomiska modeller inte fungerar.

– Valdemokra­ti och fri marknad har inte lett till en inkluderan­de utveckling, utan ojämlikhet­en har ökat och stora delar av samhället känner att det inte har någon röst.

Ur Amnestys synvinkel är detta inget mindre än en ny världsordn­ing.

– De illiberala ledarna har den allmänna opinionen bakom sig. Det är en utpräglad politisk strategi att polarisera samhället och göra vissa människor till syndabocka­r för att upprätthål­la sin egen supportbas.

– Att söndra och härska är visserlige­n

Valdemokra­ti och fri marknad har inte lett till en inkluderan­de utveckling, utan ojämlikhet­en har ökat och stora delar av samhället känner att det inte har någon röst. Salil Shetty

en gammal metod, som fungerade också på kolonialis­mens tid. Det nya är hur metoden slår igenom också i västvärlde­n, där det blivit mycket lättare sprida hat än att tala om mänskliga rättighete­r eller jämlikhet.

– Därför måste vi börja titta mer på socioekono­miska rättighete­r och inte bara på politiska, vilket människorä­ttsrörelse­n gjort traditione­llt. Att förneka någon rättighete­r kan alltså också handla om rätten till utbildning, hälsa eller försörjnin­g. Finns det en risk att Amnesty börjar betraktas som en vänsterrös­t om ni betonar de ekonomiska rättighete­rna mer? – Nja, vi har alltid blivit pådyvlade olika etiketter. I Venezuela säger regeringen att vi är en högerkonsp­iration, liksom också på Kuba. Vi oroar oss inte alltför mycket för det. Men jag tror att också högerliber­aler kan vara tillfreds med att vi inkluderar ekonomiska rättighete­r i de mänskliga rättighete­rna. Då jag talar med näringsliv­sledare på World Economic Forum i Davos säger jag att det på sikt inte kommer att finnas några förutsättn­ingar för deras verksamhet om det inte finns rättsstats­principer och att dagens utveckling inte kan vara bra för företag heller, generellt.

Sexköp och prostituti­on

Amnesty Internatio­nal fick Nobels fredspris 1977 och har länge betraktats som en organisati­on med hög trovärdigh­et. För ett par år sedan fick AI:s goda renommé emellertid en törn, i synnerhet i Norden. Anledninge­n var att man antog en policy om sexarbetar­es mänskliga rättighete­r. Policyn tar tydligt avstånd från människoha­ndel, men vill i övrigt avkriminal­isera sexhandel mellan samtyckand­e vuxna individer.

Enligt Amnestys syn på saken, handlar det om att erkänna att sexarbetar­e har mänskliga rättighete­r, bland annat i form av eget aktörskap och rätt till den egna kroppen. Man tänker sig också att policyn ska minska stigmat kring prostituti­on och att en tillåtande syn minskar de negativa konsekvens­erna som en kriminalis­ering för med sig.

– Där det finns en kriminalis­ering ser du att polisen och andra myndighete­r ofta utnyttjar sexarbetar­na. För mig var två nyckelfakt­orer viktiga. För det första sexarbetar­es levda erfarenhet­er, i synnerhet i fat- tiga utveckling­sländer. Sexarbetar­e är själva delade i den här frågan, men om vi lyssnar på dem i botten av pyramiden är deras röst ganska tydlig. Den andra nyckelfakt­orn var att vi måste jobba enligt internatio­nell människorä­ttslagstif­tning.

Shetty betonar emellertid att det är frågan om en policy och inte en kampanj, som Amnesty aktivt driver. Därför är det svårt att utvärdera den.

– Nya Zeeland är det enda landet i världen som ligger nära vår policy, men där finns inga tecken på att dekriminal­iseringen till exempel skulle ha ökat traffickin­g. Amnesty Finland och Amnesty Sverige opponerade sig mot policyn då det begav sig. Menar du att vi i Skandinavi­en inte sett vilka villkor som råder i det globala syd? – Jag förstår att det finns ett dilemma – ingen vill ju att människor ska vara involverad­e i sexarbete, som i regel drivs av negativa faktorer, som fattigdom. Men vår policy är extremt tydlig med att regeringar måste försöka erbjuda alternativ, i synnerhet för fattiga kvinnor. Jag tror att åtminstone en del av kritikerna inte läste policyn, säger Shetty och tillägger att traffickin­g, barnprosti­tution och våld måste bekämpas. I Sverige har man en lag som förbjuder uttrycklig­en sexköp. Varför skulle en liknande lag i Finland vara dålig? – Vår syn är att det alltid är tre parter involverad­e. Köparen, säljaren och en tredje part som, till exempel kan vara en hyresvärd. Våra undersökni­ngar världen över tyder på att det är meningslös­t att dekriminal­isera bara en part. De negativa konsekvens­erna blir ungefär desamma.

Framtiden

I juli lämnar Salil Shetty ledningen för AI. Själv ska han återvända till sin hemstad Bangalore i Indien, och han konstatera­r att utmaningar­na för hans efterträda­re är deprimeran­de många. Förutom de direkta kränkninga­rna av människovä­rdet är de institutio­ner som kunde sätta stopp för dem ofta handlingsf­örlamade. FN:s säkerhetsr­åd – ”det enda FN-organet med tänder” – är vingklippt av stormakter­nas vetorätt. På samma sätt förhåller det sig med EU.

– Ungern gör våld mot alla EU:s principer, värden och lagar – utan konsekvens­er. Också det globala ledarskape­t sviktar: Trump, Xi, Modi, Erdogan – inte undra på att världen ser ut som den gör när det inte finns något etiskt ledarskap på den högsta nivån. Vi befinner oss vid en kritisk punkt i historien.

– Å andra sidan: ju mer repressiva regimer vi har desto mer motstånd. Då jag nyligen var i USA protestera­de skolbarn mot vapenlagar­na utanför Capitolium – och vapenlobby­n är skakad för allra första gången. I Afrika har många gamla ledare fallit det senaste året efter vanliga människors fredliga protester. Det finns alltid hopp.

 ?? FOtO: CAtA POrtiN ??
FOtO: CAtA POrtiN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Salil Shetty är generalsek­reterare för Amnesty Internatio­nal.
FOTO: CATA PORTIN Salil Shetty är generalsek­reterare för Amnesty Internatio­nal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland