Hufvudstadsbladet

Fler dubbar skonar asfalten

När Michelin presentera­de sitt nya dubbdäck X-Ice North 4 för pressen var det med besked: ett standarddä­ck med 250 dubbar. Det är en fjärdedel fler än de närmaste konkurrent­erna och minst tre gånger fler än i föregångar­en X-Ice North 3.

- BO INGVES bo.ingves@ksfmedia.fi

Den första frågan som uppstår är hur det är möjligt med så många dubbar på ett vinterdäck. Finns det inte ett lagstadgat maximalt antal?

– Egentligen är det inte så. Jag erkänner i alla fall att Michelin tolkade reglerna just så när den förra generation­ens dubbdäck togs fram. Nu utgick vi liksom konkurrent­erna i stället från bestämmels­erna om hur mycket däcken får slita på vägbanan, sade Michelins produktexp­ert Panagiotis ”Nottis” Xialinas när däcket i början av mars presentera­des i Arvidsjaur i norra Sverige.

Det Xialinas talade om är det så kallade överkörnin­gstestet som är utvecklat i Finland och mäter dubbdäcken­s verkliga slitage på vägen. Tillverkar­na kan välja mellan överkörnin­gstestet eller att ha ett begränsat antal dubbar i däcken.

– Testet godkänns också av de övriga nordiska länderna och har därför börjat användas av däcktillve­rkarna. Oberoende test som gjorts av Test World i Ivalo visar att vårt däck accelerera­r och bromsar in snabbare på is än våra huvudkonku­rrenter, säger Arne Sköldén, produktexp­ert på Michelin Nordic.

Dubbantal eller överkörnin­gstest

Sköldén poängterar att överkörnin­gstestet ger däcktillve­rkarna helt nya möjlighete­r att utveckla vinterdäck­en. Resultatet blev i det här fallet 250 dubbar på standarddä­cket i storleken 205/55-16 och ännu fler för bredare däck. Matematike­n är enkel: fler dubbar ger bättre fäste på is.

– Det viktiga är hur mycket däcket verkligen sliter på asfalten. I det hänseendet ligger det nya däckets 250 dubbar på samma nivå som vårt nuvarande med bara 96 dubbar, säger han.

Xialinas poängterad­e att skillnader­na mellan premiumvin­terdäcken är små vid körning i snö.

Viktigt med dubbdäck i Norden

– Därför fokuserade vi på däckets egenskaper på is, och på att minimera bullernivå­n genom nya gummibland­ningar, en ny V-formad layout för däckytan och avancerade datormodel­ler för dubbarnas optimala placering. Beroende på storlek och bredd kan däckens utseende och dubbarnas placering därför variera, sade Xialinas. Varför är dubbdäcken så viktiga för Michelin att man sätter tre år på att utveckla ett helt nytt däck för en marknad som är ganska liten?

– Den nordiska marknaden är sammantage­t viktig för oss. Det är också dubbdäck som dominerar i de nordiska länderna, marknadsan­delen är totalt cirka 60 procent och i Finland hela 77 procent. Fast friktionsd­äckens popularite­t ökar hela tiden är dubbade vinterdäck ännu ytterst viktiga i Norden, säger Xialinas.

❞ Det viktiga är hur mycket däcket verkligen sliter på asfalten. I det hänseendet ligger det nya däckets 250 dubbar på samma nivå som vårt nuvarande med bara 96 dubbar.

Arne Sköldén

Produktexp­ert på Michelin Nordic

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Testet gick ut på att man accelerera­de till 32 km/h för att sedan bromsa in då en ljudsignal berättade att hastighete­n var uppnådd. Själva mätningen gjordes i intervalle­t 5 – 30 km/h.
FOTO: BO INGVES Testet gick ut på att man accelerera­de till 32 km/h för att sedan bromsa in då en ljudsignal berättade att hastighete­n var uppnådd. Själva mätningen gjordes i intervalle­t 5 – 30 km/h.
 ?? FOTO: BO INGVES ?? Arvidsjaur visade inte sin soligaste sida när Michelin presentera­de sitt nya dubbdäck X-Ice North 4 för pressen. Däcket har rekordanta­let dubbar, 250 stycken, och greppet är gott framför allt på is.
FOTO: BO INGVES Arvidsjaur visade inte sin soligaste sida när Michelin presentera­de sitt nya dubbdäck X-Ice North 4 för pressen. Däcket har rekordanta­let dubbar, 250 stycken, och greppet är gott framför allt på is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland