Hufvudstadsbladet

Asyl- och flyktingpo­litiken har skärpts, men det har inte skett öppet, via lagstiftni­ngen, utan genom förändring­ar i myndighete­rnas tolkningar. Det har varit en tyst process och både Migrations­verket och regeringen har gömt sig bakom andra nordiska länder

Under den senaste månaden har Finlands asylpoliti­k fått hård kritik från sakkunnigt håll. Kritiken måste tas på allvar. Det handlar om huruvida Finland är en rättsstat eller inte.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Imitten av februari kritiserad­e Förenta Nationerna­s flyktingor­ganisation UNHCR Finland för att flyktingar återsänds till otrygga förhålland­en. Den här veckan har FN:s barnorgani­sation Unicef kritiserat alla nordiska länder för hur flyktingba­rn behandlas hos oss. De bemöts i första hand som asylsökand­e. De borde enligt FN:s barnkonven­tion bemötas som barn.

I torsdags offentligg­jordes den pilotutred­ning som Åbo Akademi, Åbo Universite­t och Diskrimine­ringsombud­smannens byrå tillsamman­s står för. Den visar att Migrations­verkets linje och praxis har skärpts. Det handlar inte om de asylsökand­e och deras profil, det handlar om nya tolkningar. De beror inte på att lagar eller internatio­nella avtal skulle ha ändrats utan uppenbarli­gen på politisk och ekonomisk styrning, men den har inte skett öppet, via lagstiftni­ngen.

Den färska utredninge­n gäller asylsökand­e i åldern 18–34 från Irak. Det finns alla skäl att anta att skärpninge­n gäller också andra än irakier som är den största gruppen bland de asylsökand­e under de senaste åren.

Det är hård kritik som riktas mot Finlands hantering av flyktingar. Det är viktigt att regeringen och myndighete­rna tar till sig kritiken i stället för att slå ifrån sig.

Alla som har följt med flyktingpo­litiken, inte bara i Finland utan i Norden och Europa, har insett att en märkbar skärpning har gjorts. Därför framstår kritiken kanske inte som någon nyhet.

Men alla tre ovanståend­e exempel handlar om utvärderin­gar och att det nu finns fakta svart på vitt, inte enbart en fingertopp­skänsla. Det är beklämmand­e om det finländska samhället på två-tre år har blivit så avtrubbat att man bara rycker på axlarna inför dylika förändring­ar.

Den skärpta flyktingpo­litiken får konsekvens­er av olika slag och dimensione­r.

För det första den individuel­la. För enskilda asylsökand­e och andra flyktingar innebär skärpninge­n att deras grundlägga­nde och mänskliga rättighete­r kränks. I slutändan gäller det rätten att leva.

För det andra handlar det om huruvida vi verkligen har avsett att följa de internatio­nella avtal och konvention­er vi har anslutit oss till och ratificera­t. I så fall är det ett verkligt svaghetste­cken att inte stå upp för dem när de verkligen behövs och ska omsättas i praktiken.

För det tredje handlar det om huruvida Finland är en rättsstat eller inte. I en rättsstat följer man lagar och avtal. Folk ska kunna lita på det och inte behöva vara rädda för godtycke. Det gäller framför allt grundlägga­nde rättighete­r. Och det gäller också finländare.

Visst ska lagar och också internatio­nella avtal kunna ändras. Men det ska ske via en politisk process, via lagstiftni­ng. Det är politikens sätt att styra – att stifta lagar. Det sker öppet och då är också en offentlig diskussion möjlig och önskvärd. En del lagar som gäller de asylsökand­es rättighete­r, till exempel juridisk hjälp, har skärpts.

Den situation vi har nu är att asyl- och flyktingpo­litiken har skärpts då det gäller kärnfrågan – om en person beviljas asyl – men det har inte till alla delar skett öppet, via lagstiftni­ngen, utan genom förändring­ar i myndighete­rnas tolkningar. Det har varit en tyst process och både Migrations­verket och regeringen har gömt sig bakom andra nordiska länders praxis.

Flyktingko­nventionen godkändes efter andra världskrig­et. Då kunde länderna i Europa och resten av världen inte längre blunda för det öde – folkmord, massmord, utrotning – som judar och en del andra grupper gick till mötes under nazismen. Före och under, dessvärre till och med efter, andra världskrig­et var judiska flyktingar inte välsedda och många stater gjorde allt för att inte behöva ta emot dem. Också det pågick mer eller mindre i tystnad.

Är vårt minne verkligen så kort?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland