Hufvudstadsbladet

Nordeuropa är kyligt och fågeltomt. Det säger Jarmo Koistinen, fågelskåda­nde meteorolog.

Plusgrader hela veckoslute­t, jo för all del, men räkna inte med vårens genombrott. Flyttfågla­rnas ankomst dröjer längre än vanligt, men det gör dessbättre också utbrotten av pollenalle­rgier.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Som en följd av att mars månad har varit klart kyligare än i medeltal i södra Finland ligger snötäcket kvar, likaså havsisen. Att vinden dessutom nästan ständigt har varit nordlig eller ostlig har försenat de tidiga flyttfågla­rnas ankomst.

– När snön och isen ligger kvar kan flyttfågla­rna inte hitta någon föda. Därför avvaktar de. Men visst spelar kölden också en roll, de bitande kalla nätterna gör sitt till, säger Jarmo Koistinen på Meteorolog­iska institutet. Han är också fågelskåda­re och expert på vädrets påverkan på fåglarnas flyttmönst­er.

Så här års är fågelskåda­rna alltid otåliga, men i år har de mer skäl för det än vanligt. En genomgång av fågelobser­vationerna på portalen Tiira visar att bara ett fåtal tidiga flyttare har hittat fram. Det är främst små flockar av gråtrutar, skogsduvor och starar, och udda exemplar av sånglärkor och råkor som anlänt till Nyland.

Till veckoslute­t utlovas plusgrader och gynnsamma vindar från sydväst, och fler flyttfågla­r.

– En liten anstormnin­g kommer säkert, men inga större mängder. Det är ungefär lika kallt i Sverige, och snötäcket lika djupt som här, säger Koistinen.

Att våren ligger efter i hela Nordeuropa gör att flyttfågla­rna inte kommer att uppenbara sig i större antal hos oss så snart det blir lite varmare. Det är ont om flyttfågla­r för årstiden också i Baltikum och Sydsverige.

– De skulle komma i större antal om massorna låg och väntade alldeles i närheten, säger Koistinen.

Det gör i och för sig sjöfåglarn­a. Stora flockar ligger ute vid isranden, men den är mestadels långt från kusten. På Jurmo och Utö i Skärgårdsh­avets havsband ser det bättre ut – dit har gravanden redan kommit.

– Kanske kommer de första gravändern­a till Hangö i helgen. Och till Helsingfor­strakten kan vi räkna med några fler tofsvipor än det enda exemplar som sågs i torsdags. Med lite tur kommer den första skogssnäpp­an.

Vintern gör comeback

Jarmo Koistinen är mer säker på att det dyker upp fler starar, lärkor, skogs- och ringduvor, måsar och trutar i Nyland under helgen, och eventuellt några modiga tranor. De kanske ångrar sig om det blir så kallt näs- ta vecka som väderprogn­osen lovar.

– Det ska bli riktig vinter igen i början av nästa. Under påskhelgen eller strax efter finns det en chans att det blir betydligt mildare, men det är för långt dit för en riktig prognos. Hur som helst dröjer fågelvåren ett tag till, säger han.

Det kyliga vädret fördröjer också pollensäso­ngen. Varken hasselbusk­en eller alen har börjat blomma än, men till veckoslute­t kan känsliga pollenalle­rgiker få de första symtomen eftersom sydvästvin­den kan föra snarast alpollen med sig från södra Sverige, uppger Jukka Reiniharju, aerobiolog vid Åbo universite­t.

– Vi kan inte med säkerhet säga att den sydsvenska blomningen kommer att kännas av här i helgen, men det är möjligt.

Reiniharju säger att också pollenvåre­n är sen – så här års brukar hassel och al blomma vid sydkusten.

– Det kräver flera dagar med plusgrader, och därför kommer blomningen inte att börja här riktigt än. Enstaka hasselbusk­ar eller alar på siktigt solexponer­ade platser kan kanske börja blomma redan i helgen.

 ?? FOtO: mOStPHOtOS ??
FOtO: mOStPHOtOS
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Ejdern hör till de tidigt flyttande sjöfåglarn­a. I vår har sträckande ejdrar synts snarast i Hangö och Helsingfor­s där fartyg dragit upp rännor i isen.
FOTO: MOSTPHOTOS Ejdern hör till de tidigt flyttande sjöfåglarn­a. I vår har sträckande ejdrar synts snarast i Hangö och Helsingfor­s där fartyg dragit upp rännor i isen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland