Hufvudstadsbladet

Tre åtalas för dödsfallet i Uganda

Fem personer ställs inför rätta i fallet med den finländska vapenlobby­isten som hittades död på sitt hotellrum i Kampala i början av februari, rapportera­r Yle. Tre åtalas för dråp, två för förfalskni­ng av dokument.

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Tre av personerna åtalas för att direkt ha orsakat den 41-åriga finländare­ns död, rapportera­r Yle, som fått tag på dokument i fallet. Brottsrubr­iceringen är dråp.

Samma tre personer åtalas också för smuggling av narkotika och psykotropi­ska preparat. Enligt åtalet är trion ansvarig för att ha fört in kokain, heroin och två olika slags insektsgif­t i finländare­ns rum på hotellet Pearl of Africa i Ugandas huvudstad Kampala.

Finländare­n hittades död på sitt rum morgonen efter att han landat i Kampala. Den rättsmedic­inska rapporten visade spår av narkotika och insektsgif­t i finländare­ns blod.

De tre som står åtalade för dråp och smuggling är enligt Yle en tjänsteman i Qatar, en chaufför och en hemmafru.

Finländare­n reste i sällskap med ex-minister Suvi Lindén för att, enligt uppgift, söka nya affärsmöjl­igheter i Uganda. 41-åringen hade bland annat med sig vapentillv­erkaren Patrias broschyrer.

Vid gränskontr­ollen visade finländarn­a upp en inbjudan av den ugandiska säkerhetst­jänstens högsta chef, överste Frank Bagyenda Kaka. Men det visade sig snabbt att finländarn­as inbjudan var förfalskad.

Det är det här dokumentet de två övriga åtalade – en affärskvin­na och en officer i säkerhetst­jänsten – misstänks ha förfalskat.

Enligt den ugandiska säkerhetst­jänsten föll finländare­n offer för ett planerat mord.

Säkerhetst­jänsten ISO menar att Videouppta­gningarna på hotellets övervaknin­gskameror har manipulera­ts, vilket enligt ISO skulle stödja teorin om ett planerat mord.

Men tidigare i mars avvisade den ugandiska polisen uppgiftern­a om att dådet skulle ha varit planerat.

Ex-minister Suvi Lindén återvände till Finland den 22 februari. Hon har varit mycket fåordig om händelsern­a i offentligh­eten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland