Hufvudstadsbladet

Dödade sina barn – benådas efter 14 år

Helsingfor­s hovrätt har gått med på villkorlig frigivning av en manlig livstidsfå­nge som sköt ihjäl sina 3- och 5-åriga barn medan de sov. Morden begicks i Kides år 2004.

- STEFAN LUNDBERG 029080 1354, stefan.lundberg@ksfmedia.fi

Mannen friges den första oktober. Då har han avtjänat 14 år och 6 månader av sitt livstidsst­raff.

Hovrätten stödjer sig på Brottspåfö­ljdsverket­s och Psykiatris­ka fångsjukhu­sets utlåtanden. Båda förordade en frigivning. Även mannen hördes i hovrätten.

Brottets art beaktas

Vid en villkorlig frigivning måste rätten beakta brottets art, den dömdas eventuella andra kriminella handlingar och risken för att fången efter frigivning­en gör sig skyldig till motsvarand­e våldsbrott.

Hovrätten ansåg att mannens uppförande och deltagande­t i fängelsets arbetsprog­ram under fängelseti­den också talade för att hans ansökan skulle beviljas.

Han har också ordnat med bostad och utkomst efter frigivning­en.

Brottets art tillmättes betydelse, men hovrätten ansåg att det nu förflutit så lång tid sedan brotten begicks att de inte påverkar beslutet. Risken för att han kan begå nya våldsbrott bedömdes som låg eller medelmåtti­g.

Mannen var 42 år gammal när han begick brotten. De föregicks av en skilsmässa och svartsjuka. Familjen hade gått i terapi. I det sammanhang­et hade mannen i vårdperson­alens närvaro hotat ta livet av barnen. Psykologen och de andra vårdmyndig­heterna hade inte tagit hotelserna på allvar och därför inte kontaktat polisen.

Mannen förverklig­ade sitt hot när han under förevändni­ng att hämta en barnstol från parets tidigare gemensamma bostad sköt bägge barnen med ett avsågat miniatyrge­vär medan de sov.

Ex-hustrun hade för ögonblicke­t gått för att hämta någonting från sin bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland