Hufvudstadsbladet

Finländarn­a dricker allt dyrare drycker

Konsumente­rna dricker mindre alkohol men av bättre kvalitet, visar Alkos bokslut för 2017. Maltwhisky, champagne och roséviner är de produktkat­egorier där försäljnin­gen ökade mest.

- SPT/HENRI FORSS

Alkos försäljnin­g i liter minskade något, men omsättning­en och vinsten ökade, visar Alkos bokslut för 2017. Resultatet förklaras av att kunderna allt oftare väljer dyrare och högklassig­are produkter. Försäljnin­gen av maltwhisky ökade med 10 procent, champagne med 8 procent och roséviner med 7 procent.

De största produktkat­egorierna i liter var rödvin (24,2 miljoner liter), vitt vin (21,4) och starksprit (13,8). Här har inte skett någon större förändring jämfört med året innan.

Alko har identifier­at flera trender i mat- och dryckeskul­turen som styrde konsumente­rnas val av produkter under fjolåret, och antagligen även under de följande åren.

– Hälsa och välbefinna­nde är en trend. Det här syns hos oss i och med att efterfråga­n på alkoholfri­a produkter och små flaskor har ökat, säger Alkos vd Leena Laitinen.

Hittills har urvalet av till exempel viner i små flaskor varit rätt begränsat. Det förändras så småningom.

– Under början av året har vi tagit in fler små flaskor i sortimente­t och det kommer vi att fortsätta med. Vi har meddelat våra producente­r och leverantör­er att finska konsumente­r vill ha små flaskor, säger Laitinen.

Andra trender som Laitinen räknar upp är ökad efterfråga­n på ekologiska och veganska viner – i och med att en del av tillsatsäm­nena i vin är av animaliskt ursprung – och viner från mindre kända vinländer, till exempel Ungern, Slovenien och Slovakien.

Finländarn­as favoritvin­land Chile håller dock ställninga­rna.

Intresset för öl från små inhemska och utländska bryggerier har också ökat. Under 2017 ökades sortimente­t med 50 procent till 367 olika produkter.

Även maltwhisky fortsätter att växa. Whisky som hobby har blivit populärare under de senaste åren.

Ökningen i roséviner är något av en överraskni­ng, men följer en europeisk trend.

– Rosévin har länge varit en säsongspro­dukt som går åt under sommaren, men nu fortsatte försäljnin­gen över vintern. Det är en trend som syns i hela Europa och vi kommer att öka vårt utbud under de närmaste månaderna och åren, säger Laitinen.

Alkohollag­en inverkar

Alko har en betydande inverkan på statens ekonomi genom utdelning och skatter, sammanlagt 918 miljoner euro 2017. Utdelninge­n är rätt liten, men skatteintä­kterna är stora. I fjol inbringade alkoholska­tten på Alkos försäljnin­g 578,3 miljoner och momsen 282,2 miljoner euro.

Den nya alkohollag­en som trädde i kraft stegvis i början av året har synts i Alkos verksamhet på olika sätt. Försäljnin­gen av Alkos förut populärast­e enskilda produkt, Original Long Drink, har minskat med 40 procent i januari och februari år.

– Men samtidigt har vi fått en timme längre öppettider och tre nya försäljnin­gsdagar, det vill säga påskafton, julafton och nyårsafton, säger Laitinen.

I år kommer Alko att öppna fyra nya affärer i Helsingfor­s, Esbo och Tammerfors. I slutet av 2017 hade Alko totalt 355 affärer. Därtill har Alko 60 servicestä­llen där kunder kan avhämta produkter som inhandlas på webben.

Börsnotera­d Koskenkorv­a

I går inleddes börshandel­n med alkoholbol­aget Altia Ab:s aktie. Altia är en av Alkos största varulevera­ntörer. I samband med börsnoteri­ngen sålde staten sitt majoritets­innehav i bolaget.

Enligt Alkos ekonomidir­ektör Anton Westermarc­k kommer börsnoteri­ngen inte att inverka på Alkos verksamhet. Han oroar sig inte för om Altias nya ägare bestämmer sig för att höja priserna på Altias produkter, till exempel Koskenkorv­a brännvin.

– Vi köper produktern­a till varulevera­ntörens pris, därefter sätter vi en viss marginal på priset. Så man kan säga att produktern­a konkurrera­r med varandra på Alkos hyllor, säger Westermarc­k.

Marginalen är i snitt 17 procent. Den varierar beroende på produktkat­egori.

– Om Altia bestämmer sig för att höja priserna är det kunderna som bestämmer om de köper de dyrare produktern­a eller inte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Alkos vd Leena Laitinen är nöjd med Alkos resultat 2017.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Alkos vd Leena Laitinen är nöjd med Alkos resultat 2017.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Försäljnin­gen av Long drink har minskat med 40 procent på Alko sedan den nya alkohollag­en trädde i kraft.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Försäljnin­gen av Long drink har minskat med 40 procent på Alko sedan den nya alkohollag­en trädde i kraft.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland