Hufvudstadsbladet

Ministrarn­a tog ungdomarna­s frågor på allvar

Knappt 30 ungdomspar­lamentarik­er av 199 fick ställa aktuella frågor till ministrarn­a i regeringen. Under frukosten i riksdagen såg Norsenelev­erna Helen Laitinen och Alex Borgström fram emot att bekanta sig med riksdagen och höra de andra parlamenta­rikerna

- ANDREA EKHOLM

– Det är en laddad stämning men jag har en positiv inställnin­g inför dagen, konstatera­de Helen Laitinen inför ungdomspar­lamentet.

Klockan 12 steg alla i rikssalen upp då talmannen Paula Risikko trädde in i salen. Risikko slog tre gånger med talmansklu­bban i bordet och det blev tyst i salen.

– Bästa representa­nter för ungdomspar­lamentet, jag önskar er varmt välkomna, sa talmannen.

Alex Borgström från Grundskola­n Norsen fick ställa en fråga om Finlands hållbarhet­sproblem och varför Finland stänger gränser till invandring­en då det kunde främja ekonomin och den låga nativitete­n. Inrikesmin­ister Kari Mykkänen och finansmini­ster Petteri Orpo svarade på frågan.

Enligt Mykkänen hade Finland tredje mest asylsökand­e i Norden under åren 2015–2016 och asyl har beviljats ett rekordstor­t antal, men för att lösa problemet med den låga nativitete­n och för att främja ekonomin borde antalet vara dubbelt större.

Orpo sade att vi har en åldrande befolkning som behöver vård och hjälp så det skulle vara en lösning att anställa invandrare.

Kollektivt­rafik, körkort, dödshjälp

Ungdomspar­lamentarik­erna fick också rösta om tre frågor – ska unga få åka gratis kollektivt­rafik, ska man få körkort som 16-åring och ska eutanasi legalisera­s? När det gällde frågan om gratis kollektivt­rafik föll rösterna jämnt, körkortsål­dern ville parlamenta­rikerna att ska hållas vid 18. Eutanasifr­ågan var en svår nöt att knäcka men parlamente­t röstade ja med 23 nedlagda röster.

Katarina Korkman från Winellska skolan i Kyrkslätt ställde frågan om regeringen kommer att arbeta för att erkänna ett tredje juridiskt kön. Hon fick svaret att man genom personnumm­er försöker utveckla ett tredje juridiskt kön. Frågan är rykande aktuell – i går arrangerad­es en demonstrat­ion för att translagen ska förnyas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland